Pronajímání bytu BD

• (neregistrovaný)

30. 9. 2010 23:43

Prosím, může mně někdo odpovědět na následující otázku ohledně bytu bytového družstva či poradit?
    Člen bytového družstva bydlel v bytě patřící bytovému družstvu. Loni se odstěhoval do vlastního domu a nyní tento byt pronajímá za úplatu. Ve stanovách je uvedeno, že:
    "člen - nájemce družstvevního bytu může byt nebo jeho část přenechat písemnou smlouvou do podnájmu jinému členu družstva.
    K účinnosti této smlouvy je třeba souhlasu představenstva družstva. Má-li podnájem trvat déle než tři měsíce, je k jeho účinnosti třeba souhlasu představenstva, které může souhlas odmítnout pouze z vážných důvodů".
    Je pravda, že je to ve stanovách. Ale přesto se mně to nějak nezdá. Co za tím může být kromě inkasa nájemného?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 10. 2010 21:42

RadekV (neregistrovaný)

Re: Pronajímání bytu BD
      Je zatím to, že Vám dají souhlas, ale zaplatíte družsvu poplatek za to že byt pronajímáte.

• 4. 10. 2010 9:32

právníik1 (neregistrovaný)

Re: Pronajímání bytu BD
      >>Prosím, může mně někdo odpovědět na následující otázku
      ohledně bytu bytového družstva či poradit?
      Člen bytového družstva bydlel v bytě patřící bytovému družstvu. Loni se odstěhoval do vlastního domu a nyní tento byt pronajímá za úplatu. Ve stanovách je uvedeno, že: "člen - nájemce družstvevního bytu může byt nebo jeho část přenechat písemnou smlouvou do podnájmu jinému členu družstva. K účinnosti této smlouvy je třeba souhlasu představenstva družstva. Má-li podnájem trvat déle než tři měsíce, je k jeho účinnosti třeba souhlasu představenstva, které může souhlas odmítnout pouze z vážných důvodů". Je pravda, že je to ve stanovách. Ale přesto se mně to nějak nezdá. Co za tím může být kromě inkasa nájemného?

>Je zatím to, že Vám dají souhlas, ale zaplatíte
      >družsvu poplatek za to že byt pronajímáte.

Úhlavním problémem je to, že uváděný text Stanov neřeší, zda vůbec a zajakých podmínek může člen družstva podnajmout družstevní byt někomu jinému, než jinému členu družstva. Může vůbec, nebo nemůže ?
      Zkuste najít odpověď na Váš dotaz na specielních stránkách, např. na www.bytovadruzstva.cz nebo www.spolecenstvi.okinfo.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).