Re: Zaměstnání malého rozsahu
ZMR přihlásíte až když dosáhne nebo přesáhne 2000 Kč a přihlásíte ho dnem nástupu do zaměstnání. A už ho pak neodhlašujete, když zase nedosáhne, necháte ho přihlášeného. V měsících, kdy nedosáhne 2000 Kč, SP nesrážíte, v měsících, kdy dosáhne, celé SP srážíte.
Re: Zaměstnání malého rozsahu
Děkuji, vím, že při přesažení částky 2000 přihlašuji a srážím celé soc. poj. (důchodové i nemocenské), takže pokud nepřesáhne příjem 2000, nesrážím vůbec žádné sociální pojištění, pokud správně chápu.
Re: děkuji
>>
>>
>>
>>dobrý den,trochu jste mě teď rozhodili? Ve smlouvě
>>musí být uvedeno, že se jedná o ZMR? nebo stačí DPČ a
>>základ např.1650,-Kč (úklid kanceláří) - jestli
>>zbytečně
>>nechci slovíčkařit, ale někdy to tak bohužel v našem
>>právním systému je.
>ve smlouvě to nemusí být uvedeno, tam stačí, že jde o
>DPČ
Re: děkuji
Upřesním: o ZMR se jedná, pokud je ve smlouvě dohodnuta měsíční částka nižší než 2000 Kč nebo pokud není dohodnuta žádná nebo pokud se nedá předem vypočítat, kolik si vlastně vydělá (např. uvedete, že bude pracovat maximálně 20 h týdně a výdělek na hodinu bude 100 Kč. Pak může skutečně odpracovat 80 h za měsíc a vydělat 8000 Kč nebo může odpracovat za měsíc jen 10 h a vydělat 1000 Kč. Pak za měsíc, kdy si vydělala 8000 Kč se SP odvede, za měsíc, kdy si vydělala 1000 Kč se neodvede.
O ZMR se nejedná, pokud je dohodnutá částka aspoň 2000 Kč anebo je to dohodnuto tak, že z dohodnutých hodin a Kč se dá vypočítat výdělek - např. bude pracovat 20 h týdně (chybí tam to slůvko maximálně) a 100 Kč na hodinu. Pak i kdyby si v některém měsíci nevydělala 2000 Kč, SP se odvede.
ZP se ale určuje podle jiných pravidel.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 10. 2010 9:18
Zdravím, nemůžu se dopátrat: vím, že při zaměstnání malého rozsahu nepřihlašuji zaměstnance k nemoc.pojištění a neodvádím ho. Odvádí se ale důchodové pojištění? Na jedné OSSZ mi řekli, že ano, na druhé mi pracovnice řekla, že ASI ne. Já si myslím, že ne. Nevíte? Díky předem.