Silniční daň

• (neregistrovaný)

1. 10. 2010 15:23

Dobrýden, chtěla jsem se zeptat, když si OSVČ platí cestovní náhrady, tak platí silniční daň? Děkuji za odpověď. Blanka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 10. 2010 21:21

RadekV (neregistrovaný)

Re: silniční daň
      Silniční daň jste povinna platit, pokud používáte silniční motorové vozidlo pro podnikatelské účely. Nevím, co si mám představit pod pojmem cestovní náhrady u OSVČ, ale řejmě myslíte náhrady za ujeté kilometry?! Potom platíte 1/12 roční sazby silniční daně za každý kalendářní měsíc, v němž je auto použito. Doufám, že se jedná o běžné auto a ne silniční motorové vozidlo, které je od SD osvobozeno. Radek

• 2. 10. 2010 9:47

Blanka0001 (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď pane Radku. No já právě bych to chtěla pochopit, protože vím, že jeden známej říkal, že si píše cesťáky a je OSVČ (já myslela, že cesťáky mají jen zaměstnanci) a že jako na tom vydělává, protože si místo podnikání nechal u rodičů a přitom podniká doma (100 km od rodičů). A v zákoně jsem četla, že když by měl auto v obchodním majetku, tak si nesmí počítat těch 3,90 Kč na km za opotřebení, ale náklady na PHM ano, tak jsem z toho zmatená, protože jsem si říkala, že přeci si do účetnictví tihle lidé můžou dávat daňový doklady na nákup benzínu a pak si jako sami pro sebe ještě vyplácej cesťáky? (jako myslím se to dělá u zaměstnanců) Tak jsem z toho jelen. No a pak jsem tady u sebe v sešitě již z dřívějších let četla něco jako, že když OSVČ nemá autov obchodním majetku, tak neplatí silniční daň. proto jsem se ptala. Četla jsem v zákoně, že když se auto používá na podnikání, že se platí daň a když s tím jezdí jako na služební cesty OSVČ a nemá to v obchodním majetku, tak je to taky jako podnikání že? Asi jsou moje otázky zmatené, ale prostě jsem z toho KO. Děkuji, že se mnou máte trpělivost. Blanka

• 2. 10. 2010 10:32

RadekV (neregistrovaný)

Potrebuju vědět následující:
      1) je Vaše soukromé a není v majetku firmy ?
      2) kolik za každý měsíc stojí v průměru nákup PHM
      3) kolik km průměrně měséčně ujedete km

• 2. 10. 2010 14:47

Pane Radek, teď Vás asi naštvu, ale já se to učím, protože bych chtěla dělat účetní a kurz stojí 20 tis. tak to řeším touto cestou a samostudiem, ale spoustě věcí nerozumím. tato problematika mě zajímá, baví mě to, ale na pracáku mi zatím kurz zaplatit nechtějí, protože nemám zaměstnavatele, a tak jsem zatím byla na 3 výběrových řízeních a zatím nic. Je nás prostě mnoho. No tak jsem to prostě chtěla jen vysvětlit jak to vlastně je? Děkuji za porozumění. Před mateřskou jsem účetnictví dělala, ale jen část. Blanka

• 2. 10. 2010 17:18

RadekV. (neregistrovaný)

Pokud máte auto v obchodním majetku, uplatňujete do výdajů PHM, parkovné, opravy a údržbu, silniční daň, pojišění odpisy atd. Pokud ne, tak uplatňujete náhradu za ujeté km . Od roku 2009 lze uplatnit paušální výdaje, které nahrazují spotřebu PHM a parkovné. K tomu u auta v OM odpisy, opravy, pojištění ... U auta, které není v OM, se uplatní to samé, ale místo odpisů se uplatní 3,90 Kč/1 km. Pokud auto používáte pouze pro podnikatelskou činnost, je výdaj 5 000,-- Kč za každý celý měsíc, pokud auto používáte i pro soukromé účely, je to 4 000,-- Kč za měsíc. Pak se musíte rozhodnout, kdy máte povinnost vést knihu jízd (u plátců DPH, kteří uplatňují odpočty z PHM)) a nebo zda je výhodnější vést knihu jízd (poud auto není v OM a nebo pokud je v OM a výdaje na PHM jsou větší než paušální náhrada. Napsal jsem to vše velmi zjednodušeně, ale snad to bude jasné. Pokud mi napíšete na r.vohralik@quick.cz, pošlu Vám nějaké materiály.

• 2. 10. 2010 20:31

super napsal jste to jasně a ráda se ozvu na Vaš email. Blanka

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).