Re: silniční daň
Silniční daň jste povinna platit, pokud používáte silniční motorové vozidlo pro podnikatelské účely. Nevím, co si mám představit pod pojmem cestovní náhrady u OSVČ, ale řejmě myslíte náhrady za ujeté kilometry?! Potom platíte 1/12 roční sazby silniční daně za každý kalendářní měsíc, v němž je auto použito. Doufám, že se jedná o běžné auto a ne silniční motorové vozidlo, které je od SD osvobozeno. Radek
Děkuji za odpověď pane Radku. No já právě bych to chtěla pochopit, protože vím, že jeden známej říkal, že si píše cesťáky a je OSVČ (já myslela, že cesťáky mají jen zaměstnanci) a že jako na tom vydělává, protože si místo podnikání nechal u rodičů a přitom podniká doma (100 km od rodičů). A v zákoně jsem četla, že když by měl auto v obchodním majetku, tak si nesmí počítat těch 3,90 Kč na km za opotřebení, ale náklady na PHM ano, tak jsem z toho zmatená, protože jsem si říkala, že přeci si do účetnictví tihle lidé můžou dávat daňový doklady na nákup benzínu a pak si jako sami pro sebe ještě vyplácej cesťáky? (jako myslím se to dělá u zaměstnanců) Tak jsem z toho jelen. No a pak jsem tady u sebe v sešitě již z dřívějších let četla něco jako, že když OSVČ nemá autov obchodním majetku, tak neplatí silniční daň. proto jsem se ptala. Četla jsem v zákoně, že když se auto používá na podnikání, že se platí daň a když s tím jezdí jako na služební cesty OSVČ a nemá to v obchodním majetku, tak je to taky jako podnikání že? Asi jsou moje otázky zmatené, ale prostě jsem z toho KO. Děkuji, že se mnou máte trpělivost. Blanka
Potrebuju vědět následující:
1) je Vaše soukromé a není v majetku firmy ?
2) kolik za každý měsíc stojí v průměru nákup PHM
3) kolik km průměrně měséčně ujedete km
Pane Radek, teď Vás asi naštvu, ale já se to učím, protože bych chtěla dělat účetní a kurz stojí 20 tis. tak to řeším touto cestou a samostudiem, ale spoustě věcí nerozumím. tato problematika mě zajímá, baví mě to, ale na pracáku mi zatím kurz zaplatit nechtějí, protože nemám zaměstnavatele, a tak jsem zatím byla na 3 výběrových řízeních a zatím nic. Je nás prostě mnoho. No tak jsem to prostě chtěla jen vysvětlit jak to vlastně je? Děkuji za porozumění. Před mateřskou jsem účetnictví dělala, ale jen část. Blanka
Pokud máte auto v obchodním majetku, uplatňujete do výdajů PHM, parkovné, opravy a údržbu, silniční daň, pojišění odpisy atd. Pokud ne, tak uplatňujete náhradu za ujeté km . Od roku 2009 lze uplatnit paušální výdaje, které nahrazují spotřebu PHM a parkovné. K tomu u auta v OM odpisy, opravy, pojištění ... U auta, které není v OM, se uplatní to samé, ale místo odpisů se uplatní 3,90 Kč/1 km. Pokud auto používáte pouze pro podnikatelskou činnost, je výdaj 5 000,-- Kč za každý celý měsíc, pokud auto používáte i pro soukromé účely, je to 4 000,-- Kč za měsíc. Pak se musíte rozhodnout, kdy máte povinnost vést knihu jízd (u plátců DPH, kteří uplatňují odpočty z PHM)) a nebo zda je výhodnější vést knihu jízd (poud auto není v OM a nebo pokud je v OM a výdaje na PHM jsou větší než paušální náhrada. Napsal jsem to vše velmi zjednodušeně, ale snad to bude jasné. Pokud mi napíšete na r.vohralik@quick.cz, pošlu Vám nějaké materiály.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 10. 2010 15:23
Dobrýden, chtěla jsem se zeptat, když si OSVČ platí cestovní náhrady, tak platí silniční daň? Děkuji za odpověď. Blanka