Re: převod účetnictví do jiného programu
Závisí na tom, jak bude vypadat předané účetnictví.
Mám ovšem obavu, že si sice dáte počáteční stavy, ale dohledávání rozdílů, pokud něco nebude sedět, bude pak komplikované.
Musela byste mít odsouhlasenou inventarizaci všech účtů k datu
např. 30.6.
Nedokážu si také představit, jak budete pracovat se saldem od poloviny roku.
Stejný problém vám pak budou dělat mzdy při ročním zúčtování, ELD, atd.
Myslím si, že v konečném důsledku budete mít víc práce, kterou vám nikdo nezaplatí. nebo ano?
Majitel slíbil, že zaplatí, ale to víte, mzdy by šly dát do programu od počátku roku, chci převést do Pohody,uvidím, jak bude zpracované účetnictví za rok 2010. Vesměs všechny doklady jsou placeny v hotovosti přes pokladnu, ale je pravda, že býválá účetní nechala na 321 skoro 600 tis. závazků, které si musím ručně nasadit do knihy faktur. Inventarizaci účtů jsem po účetní požadovala, slíbila, že vše dodá. H.
Pokud to budete dávat do Pohody, tak rozhodně ne od poloviny roku.Ale to platí pro řadu programů.
S revizemi účetnictví v Pohodě mám zkušenosti.
Budete muset ručně zadat nejen počáteční stavy, ale s výkazy a rozvahou budete mít problém, pokud dáte stavy od poloviny roku.
Mám obavu, že si s tím Pohoda neporadí.
Pokud zadáte "natvrdo" stavy počátku, nebude vám sedět obratová předvaha, která si údaje tahá úplně z jiné částiMzdy musíte zadat od počátku roku, jinak nevytisknete nejen žádná potvrzení , ale neuděláte ani roční zúčtování, nebude vám sedět dovolená, atd.
A myslíte, že když zadám mzdy od počátku roku, majetek se žádný neodepisu, takže dát PS 022 a 021 a zapsat do majetku a ručně dopsat faktury a dát účtování "bez" a zase dát PS 321 natvrdo, pak jenom nevím jak s bankou. Přemýšlím, jestli nebude lepší si dle dokladů vše doúčtovat zpětně za těch 6 měsíců, tak aby sedělo hlavně dph a mzdy /má pouze 2 zaměstnance/. Je Q. plátcea 3.Q. chci již udělat v pohodě. H
Pokud toho není mnoho, pak bych radši volila přeúčtování od počátku roku.
Doporučuji si nechat i pár volných položek - řádků na začátku k 1.1.2010 u 311,321 protože určitě později dohledáte, najdete rozdíly ve stavu k počátku.
Čas, který byste strávila přemýšlením o vazbách a kde to bude mít ještě vliv v Pohodě radši věnujte natypování od začátku.
Po zkušenostech bych už nikdy nehledala chyby ve starém účetnictví a bez řádných inventarizací, ale vždy bych to přeúčtovala.
Je to rychlejší a máte na sebe spoleh, že je to tak, jak jste zvyklá.
>
>
>>>
>>>nevytisknete nejen žádná potvrzení , ale neuděláte
>>>ani
>>>roční
>>>zúčtování, nebude vám sedět dovolená, atd.
>>A myslíte, že když zadám mzdy od počátku roku,
>>majetek
>>se žádný neodepisu, takže dát PS 022 a 021 a zapsat
>>do majetku a ručně dopsat faktury a dát účtování
>>"bez"
>>a zase dát PS 321 natvrdo, pak jenom nevím jak s
>>bankou. Přemýšlím, jestli nebude lepší si dle dokladů
>>vše
>>doúčtovat zpětně za těch 6 měsíců, tak aby sedělo
>>hlavně dph a mzdy /má pouze 2 zaměstnance/. Je Q.
>>plátcea
>>3.Q. chci již udělat v pohodě. H
>Pokud toho není mnoho, pak bych radši volila
>přeúčtování od počátku roku.
>Doporučuji si nechat i pár volných položek - řádků na
>začátku k 1.1.2010 u 311,321 protože určitě později
>dohledáte, najdete rozdíly ve stavu k počátku.
>Čas, který byste strávila přemýšlením o vazbách a kde
>to bude mít ještě vliv v Pohodě radši věnujte
>natypování od začátku.
>Po zkušenostech bych už nikdy nehledala chyby ve
>starém účetnictví a bez řádných inventarizací, ale vždy
>bych to přeúčtovala.
>Je to rychlejší a máte na sebe spoleh, že je to tak,
>jak jste zvyklá.
Díky za vaše poznatky, už na tom začínám pracovat. Mám ráda čisté účetnictví, tady to nebude jednoduchél Jenom ještě prosím, počáteční stavy z rozvahy a výsledovku bych si měla dát do účetnictví roku 2009 a pak účtovat v novém období, je to tak? Tím se mi konečné stavy z r. 09 z výsledovky a rozvahy objeví v "minulém úč. období", nebo je mohu zadat v r. 10 k 1.1.10?
Musíte zadat:
počáteční stavy - výkazy minulého roku - rozvahu a výsledovku( výkaz) - položkově
odkontrolovat počáteční stavy salda, budete-li typovat nezaplacené faktury k 1.1.2010 (předkontace bez), pak si položkově zkontrolujte, popř. dotypujte saldo, z poč. stavů salda se tahá obratovka.
Pak ještě musíte zadat počáteční stavy účtů, které přeberete od účetní. Bohužel tak komplikovaně, protože různé sestavy si to berou různě.V bance a pokladně musíte také ještě jednou zadat PZ.
Teď jsem tam dala počáteční stavy rozvahy k 1.1.10, souhlasí mi to na konečnou z r. 09. Doplnila do knihy fa nezaplacené fa s kontací bez a můžu začít s účtováním od počátku roku.Toto jsem vzala zatím z roku 09, tak jak bylo uděláno přiznání. Po čtvrtletí zkontrolovat na již odevzdané DPH a doúčtovat od počátku roku mzdy a banku. K červnu bych se měla sejít s výsledovkou a rozvahou, kterou, doufám, obdržím od předchozí účetní. Díky za Vaše rady
>>
>>>>> Q.
>>>>>plátcea
>>>>>3.Q. chci již udělat v pohodě. H
>>>>Pokud toho není mnoho, pak bych radši volila
>>>>přeúčtování od počátku roku.
>>>>Doporučuji si nechat i pár volných položek - řádků
>>>>na
>>>>začátku k 1.1.2010 u 311,321 protože určitě později
>>>
>>>>starém účetnictví a bez řádných inventarizací, ale
>>>>vždy
>>>>bych to přeúčtovala.
>>>>Je to rychlejší a máte na sebe spoleh, že je to tak,
>>>>jak jste zvyklá.
>>>Díky za vaše poznatky, už na tom začínám pracovat.
>>>Mám
>>>ráda čisté účetnictví, tady to nebude jednoduchél
>>>Jenom ještě prosím, počáteční stavy z rozvahy a
>>>výsledovku
>>>bych si měla dát do účetnictví roku 2009 a pak
>>>účtovat
>>>v novém období, je to tak? Tím se mi konečné stavy z
>>>r. 09 z výsledovky a rozvahy objeví v "minulém úč.
>>>období", nebo je mohu zadat v r. 10 k 1.1.10?
>>Musíte zadat:
>>počáteční stavy - výkazy minulého roku - rozvahu a
>>výsledovku( výkaz) - položkově
>>odkontrolovat počáteční stavy salda, budete-li
>>typovat
>>různé sestavy si to berou různě.V bance a pokladně
>>musíte také ještě jednou zadat PZ.
>Teď jsem tam dala počáteční stavy rozvahy k 1.1.10,
>souhlasí mi to na konečnou z r. 09. Doplnila do knihy fa
>nezaplacené fa s kontací bez a můžu začít s účtováním
>od počátku roku.Toto jsem vzala zatím z roku 09, tak
>jak bylo uděláno přiznání. Po čtvrtletí zkontrolovat na
>již odevzdané DPH a doúčtovat od počátku roku mzdy a
>banku. K červnu bych se měla sejít s výsledovkou a
>rozvahou, kterou, doufám, obdržím od předchozí účetní.
>Díky za Vaše rady
A děkuji za radu s těmi výkazy minulého období, to jsem nevěděla, myslela jsem, že pak budu muset výkazy dělat v jiném programu, abych tam minulé období dostala. Moc díky
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 10. 2010 16:48
Dobré odpoledne, prosím o radu, budu přebírat účetnictví a musím ho převést v polovině roku do jiného programu. Mohu si u nákladových a výnosových účtů nasadit počáteční stavy dle hlavní knihy a pokračovat dál. To samé i u ostatních účtů? Doufám, že dostanu vše potřebné od předchozí účetní, abych potom neměla problém se sestavením přiznání. Děkuji za každou radu. H.