Dědictví

• (neregistrovaný)

3. 10. 2010 14:30

Prosím poradte,pročetla jsem diskusi ale podobné jsem nenašla:
    Otec onemocněl, poté sepsal s manželkou zúžení SJM – tím tedy převedl na ni společně pořízené auto, veškeré vybavení bytu a chalupy (bez konkrétního určení), společný účet u banky.Po půl roce zemřel. Znamená to tedy, že auto,vybavení a finance na tomto účtu jsou výhradně v majetku manželky a nejsou tedy předmětem dědictví?
    druhá otázka : bratr dlužil otci peníze, které si od něj půjčil (ve spisu notářky ale není smlouva o půjčce, jen vypsané částky,které mu byly z jejich účtu poslány). Dle notářky vybavující dědictví jsou to aktiva, která přináleží do dědictví. nejde mi ale do hlavy, bratr bude dědit pohledávku, resp. poměrnou část, sám za sebou???
    Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 10. 2010 9:08

právníik1 (neregistrovaný)

Re: Dědictví
      Pokud bylo zúžení SJM realizováno notářským zápisem, tak je platné. Nekonkrétní "vybavení bytu a chalupy" lze napadnout nebo alespoň tuto možnost použít jako argument při projednávání dědictví. Bratr může zdědit část svého dluhu, který měl u zůstavitele - tato (bratrem zděděná) část jeho dluhu zanikne splynutím věřitele a dlužníka, ostatním dědicům zbytku svého dluhu bude dlužit dál (pokud se v rámci dědictví nějak nevypořádají).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).