Re: Bank.účty v SJM
Ze zákona jsou v SJM i pohledávky manželů, vzniklé za trvání manželství např. vůči bankánm či finančním institucím z titulu že vedou účty manželů nebo i jen jednoho z nich. Stejně je to se samotnými penězi - peníze, nabyté za trvání manželství i jen jedním z manželů podléhají režimu SJM, samozřejmě se zákonnými výjimkami (dar, dědictví atd.). Takže u peněz na účtech nelze vyloučit, že byste musela dokazovat, že např. polovina z nich je Vaše (např. mzda, dar či dědictví).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 10. 2010 14:37
Prosím o radu-s manželem máme normálně majetek v SJM, jak by to bylo s vypořádáním v případě mého úmrtí nebo rozvodu konkrétně s financemi na bankovních účtech, když účty jsou na manželovo jméno, k běžnému účtu mám dispoziční právo, spořící účet obhospodařuje manžel sám svým jménem? Oba na ně přispíváme svým platem. Je i přesto, že účet není na mé jméno polovina financí moje (ptám se zda by – pokud ano – z této poloviny financí dědily poměrnou část i naše dvě děti) A to samé, když já mám na své jméno účet, na který jdou peníze z mého podnikání, to doufám jsou také naše společné peníze? Děkuji za radu.