Re: OSVČ vedlejší a mateřská
Dobrý den,
řešila jsem před dvěma lety stejnou otázku. Po dobu pobírání mateřského příspěvku - podpory musíte živnost přerušit, nebo by jste o něj přišla (tak mi to řekli na ZP). Jakmile nastoupíte na rodičovskou můžete živnost obnovit a automaticky po dobu pobírání rodičovského příspěvku budete OSVČ vedlejší.
Přerušit živnost/ŽL nemusíte,pokud nebudete pobírat PPM z podnikání.Pokud by jste pobírala PPM současně i z podnikání, nahlásíte pouze přerušení na sociálku a nesmíte v době pobírání PPM z podnikání pracovat,nevykazovat příjmy.
Jsem presne to, co vy. PPM jsem brala letos ze zamestnani. OSVC jsem jako vedlejsi cinnost, neplatila jsem si nemocenske, takze z podnikani nepobiram PPM. A tim padem jsem zivnost neprerusila, dal pdnikam a mam z neho i po dobu materske prijmy.... Resila jsem to na jare telefonicky s pani na OSSZ a s kamaradkou, ktera tuto situaci resila pred dvema lety - zaver, ze nemusim prerusovat....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
3. 10. 2010 15:20
Dobrý den,
jsem zaměstnaná na HPP a k tomu podnikám jako vedlejší OSVČ. V říjnu nastupuji na mateřskou a řeším, zda mám přerušit ŽL. Informace, které jsem zatím načetla jsou dost nejednoznačné, a proto prosím o radu.
Mateřskou budu pobírat pouze ze svého zaměstnání.