Plátce DPH - zásilka na Slovensko

• (neregistrovaný)

3. 10. 2010 19:27

Poprvé budu posílat jako plátce DPH zásilku na Slovensko zákazníkovi, který si objednal zboží na internetu. Českým zákazníkům vkládám do balíku paragon s rozpisem položek zboží, poštovného a sazby DPH.
    A teď jsem se nějak zasekla, zda vložit do zásilky paragon, v jaké měně a jak to vlastně bude s DPH a také poštovným.

Děkuji

Lindaa

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 10. 2010 19:45

Lindaa (neregistrovaný)

Re: v § 18 jsem odpověď nenašla
      Prosím o odpověď na můj dotaz. Děkuji moc
      Lindaa

>>Poprvé budu posílat jako plátce DPH zásilku na
      >>Slovensko zákazníkovi, který si objednal zboží na
      >>internetu.
      >>Českým zákazníkům vkládám do balíku paragon s
      >>rozpisem
      >>položek zboží, poštovného a sazby DPH.
      >>A teď jsem se nějak zasekla, zda vložit do zásilky
      >>paragon, v jaké měně a jak to vlastně bude s DPH a
      >>také
      >>poštovným.
      >>
      >>Děkuji
      >>
      >>Lindaa
      >
      >§ 18 ZDPH

• 3. 10. 2010 19:51

Maxx (neregistrovaný)

Pokud posíláte neplátci, tak budete účtovat včetně české DPH.

• 3. 10. 2010 19:52

Jana N. (neregistrovaný)

domnívám se, že § 18 je při zasílání zboží neplátcům dph.
      pokud fakturujete do eu plátcům dph, pak fakturjete bez daně
      jako dodání zboží do eu a do ř. 20 přiznání a samozřejmě do souhrnného hlášení

• 3. 10. 2010 19:54

Jana N. (neregistrovaný)

ještě doplním co jsem psala výše, v případě dodání zboží neplátci fakturujete s naší dph 20% a odvedete na ř. 1 DP

• 3. 10. 2010 20:12

ucetni007

Re: Plátce DPH - zásilka na Slovensko
      Dobrý den,
      při tomto druhu podnikání musíte rozlišit 3 druhy zákazníků:
      1. Osoby nepovinné k dani, tj. občany, kteří nepodnikají
      - v tomto případě se jedná o tzv. zasílání zboží, při kterém je stanoveno MP podle § 8 v zemi prodávajícího a to až do výše limitu, který stanovuje stát, kam dodávate (např. 35 tis. EUR)
      - do tohoto limitu uplatňujete fakturujete s českou DPH a přiznáváte jako tuzemské zdanitelné plnění, vystavujete běžný daňový doklad, údaje mohou být i v cizí měně, ale ZD a DPH musíte vyčíslit i v měně české (byť to zákazníka nezajíma)
      - pokud byste náhodou překročila limit např. při dodávání touto formou na Slovensko, musíte se registrovat na Slovensku a uplatnit při dodání slovenskou daň.
      2. Osoby povinné k dani, ale dosud neregistrované (tj. drobní podnikatelé), místo plnění bude opět v ČR, nelze uplatnit osvobození podle § 64 ZDPH, fakturujete s CZ DPH,
      - pokud by se stalo, že někdo od Vás pořídí zboží nad limit stanovený ve slovenském zákoně pro pořízení zboží z JČS, stane se osobou registrovanou k dani na Slovensku a sdělí Vám svoje DIČ a Vy byste mohla dodání osvobodit, pro DD platí to stejné jako v bodě 1.
      3. Osoby registrované k dani, které Vám sděli své DIČ, zpravidla se sami přihlásí, že chtějí zboží bez DPH, protože jsou registrování a jedná se u nich o pořízení zboží, které je předmětem daně v daném čl. státě, vystavíte fakturu DD bez DPH, u Vás pravděpodobně ne častý případ.

• 21. 12. 2010 10:13

x (neregistrovaný)

prosim moc o radu, kde muzu zjistit limity. dodavali jsme ted pomerve hodne zbozi na slovensko fyz. osobam vc. dph na mam strach, ze jsme uz urcite prekrocili.
      jeste se zeptam, jak se mam divat jak se mam divat na pripad, kdy podnikatel na slovensku si od nas nakoupi zbozi, ma platne dic, ale trva na dodavce vc. dph. mam resit ? nebo muzu odvest dph nase a neresit jak bylo dopraveno atd. a v tu chvili ho take zahrnuji do bodu 1 ?
      Jeste pokud nam zaplati slovak zalohu v EUR a za mesic udelam vyuctovani v EUR. povinnost odvest dph mi vznika dnem prijeti zalohy a v tom dni budu take prepocitavat kurz na DPH ? nebo az vyuctovaci doklad ?

• 21. 12. 2010 11:08

ucetni007

Dobrý den,

1. Při zasílání zboží, jak jsem popsal výše zjistíte informaci o limitech dodání do jednotlivých členských států v pokynech pro vyplnění přiznání k DPH, je to téměř na konci. Slovensko má limit 35 tis. Eur.
      2. Při dodání zboží je podstatné, jestli skutečně bylo zboží přepraveno do JČS či nikoli. Pokud Slovákovi dodáte zboží bez přepravy s českou DPH, je to v pořádku, protože Vám chybí důkazní prostředek a Slovák s ním může např. v ČR dále obchodovat. Pokud si zboží přepraví (nebo je Vámi přepraveno) a on trvá na fakturaci s českou DPH, pak dostává sám sebe do problému, protože místo plnění je ČS ukončení přepravy. Nadbytečně odvedená DPH v tuzemsku nemůže být správcem daně sankcionována, tedy nemusíte to řešit a problém je na straně pořizovatele zboží, protože ten nebude mít v ČR nárok na odpočet a měl by přiznat daň z pořízení zboží v JČS.
      3. Ano, pokud se jedná o zasílání zboží, které je tuzemským zdanitelným plněním a Slovák Vám uhradí zálohu, pak Vám podle § 21/1 ZDPH vzniká povinnost přiznat daň ke dni přijetí úplaty, která předcházela dodání zboží. Podle § 4/4 dtto přepočtete kurz k tomuto datu přijetí zálohy. Na zúčtovacím daňovém dokladu použijete kurz ze dne uskutečnění zdanitelného plnění – tj. faktického dodání zboží. Nezapomeňte, že podle § 26 musíte na daňovém dokladu uvést základ daně a daň v české měně, přestože doklad bude vystaven v EUR.

• 21. 12. 2010 12:56

x (neregistrovaný)

uf, je toho nejak moc, nikdy jsem toto neresila....
      dekuji moc za limit...., ktery je u nas nahrane...
      ale pokud jeden slovak ma platne dic, ktere mame overene, ale chce to s DPH, tak toto bych do limitu pocitat nemela, ze ? neni to fyz. osoba nebo neplatce....
      pak jeste prosim jak se vyporadat. mam udelatny doklad na platbu kde je vycislene DPH, kurzem dne prijeti zalohy. Ale kdyz vystavim dan. doklad pri dodani zbozi tak se mi vycisli dph s jinym kurzem v jine castce, co s tim ?
      moc dekuji za rady....

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).