Re: Zaměstnavatel neplatí - prosím pomoc
doporučuji:
1. písemnou výzvu k okamžitému vyplacení dlužných mezd(např. do tří dnů) s upozorněním, pokud se tak nestane, podáte stížnost na obl.inspektorát práce
2. po uplynutí té Vámi stanovené lhůty , pokud nevyplatí vše, co dluží, skutečně tu stížnost podat, pokud je vás více, tak společnou za všechny
3. okamžitě písemně zrušit PP, ten skončí doručením zam-teli, vznikne Vám nárok na odstupné, podáteli ihned v říjnu, tak to pokryje dlužnou mzdu za VII., když počkáte na 16.10.2010, tak i mzdu za srpen
4. je-li vás více, můžete se domluvit na podání insol.návrhu na zam-tele
Pájo, moc děkuji za odpověď. Tzn. že mám nejprve poslat výzvu, pak počkat, pokud do uvedené lhůty nezaplatí a pak rozvázat pracovní poměr (dle § 56?)? Nebo zároveň s výzvou rozvázat okamžitě PP? Víc nás je, jenomže ostatní jsou většinou cizinci, kteří se mnou do toho asi nepůjdou..... A o tom, jak platí ostatní lidi se ani rozepisovat nebudu.... Pájo, díky za rady!
Doporučuji výzvu, budete mít další dokument pro případná další jednání, dejte lhůtu 3 dny, po marném uplynutí podejte ok.zrušení PP, ta výzva není ale podmínkou, to je jen písemný důkaz pro Vás, že jste měla snahu řešit smírnou cestou. Ty tři dny už na situaci nic nezmění, ale třeba by se mohl zamyslet a zvážit, zda mu problém s OIP stojí zato, protože z jejich strany za takovéto porušování ZP hrozí vysoké sankce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 10. 2010 8:31
Dobrý den,
obracím se na vás s prosbou o pomoc. Od konce loňského roku mám problémy se zaměstnavatelem - nejprve posílal mzdu se zpožděním, nyní už to nabralo takových rozměrů, že do dnešního dne mám pouze dubnovou mzdu (tzn. dluží mi mzdu za 5 měsíců!). Stále slibuje, že peníze pošle atd., ale již tomu nevěřím a jsem nucena to řešit. Prosím poraďte, jak nejlépe v tomto případě postupovat a na koho se obrátit. Mám nejprve písemně vyzvat zaměstnavatele o okamžité zaplacení dlužné mzdy (dosud jsme vše řešili ústně), nebo mám dát rovnou výpověď (§ 56?)? Nebo se obrátit na ÚP? Hledala jsem na "justici", zaměstnavatel není v insolvenčním rejstříku. Nemám zatím žádné zkušenosti a nerada bych něco pokazila. Předem děkuji za každou radu.