Re: Přehled o výši pojistného
Mám ten samý problém a taky si nevím rady, program mi automat.vyplnil přehled. S tím, že základ pro výpočet pojistného je už snížen o náhradu mzdy. Což je pojistné nižžší a pak se ještě na konci odečte 1/2náhrad . Tak taky nevim co stim.CO je dobře a co špatně!!!!!!!
V měsíčním přehledu o výši pojistného na OSSZ, jsem
>opět našla po předchozí účetní nejasnosti.Tak prosím o
>ujištění , že se nemýlím.Hrubý příjem všech zaměstnanců
>za daný měsíc byl 108 541Kč.V přehledu je úhrn
>vyměřovacích základů 107 086Kč (což je o 1455Kč méně-to byla
>náhrada mzdy za DPN), úhrn pojistného 33739Kč. Což
>tedy Pojistné celkem 33 739 a od toho je odečtena znovu
>1/2náhrad mzy 728Kč. Pojistné k úhradě bylo 33 011Kč.
>Jestli se nepletu tak je to špatně. Mělo by být
>správně:
>1)úhrn vyměřovacích základů= hrübý příjem za
>měsíc(neodečítat
> náhradu).
>2)úhrn pojistného zůstane 33 739
>3)úhrn zúčtovaných náhrad 1455, 1/2náhrad mzdy 728
>Teď nevím zdali je úhrn pojistného správně? A zdali
>stačí pouze na přehledu předělat ten špatný vyměřovací
>základ.Jsem z toho už totálně zmatená. Děkuji za radu.
To vím,že se neodvádí. Tak jak to má být správně?
úhrn vyměřovacích základů tedy hrubý příjem včetně náhrady, nebo příjem bez nahrády? Jestli to správně chápu, tak výše pojistného se vypočítá z příjmů bez náhrady?Opravdu jsem se do toho zamotala.
Takže úhrn vyměř.zákl je hrubá bez náhrady za DPN, pojistné je vypočteno také z příjmů bez náhrad. V pokyn. pro vyplnění přehledu je,že pokud se jedná o náhradu za prvních 14dní DPN tak se v řádku 4. 1/2 náhrada mzdy neuvádí a úhrn zúčtovaných náhrad mzdy taky ne!
>>V pokyn. pro vyplnění přehledu je,že pokud se jedná o
>>náhradu
>>za prvních 14dní DPN tak se v řádku 4. 1/2 náhrada
>>mzdy neuvádí a úhrn zúčtovaných náhrad mzdy taky ne!
>Asi se špatně dívám, ale takovýto pokyn nevidím. Kde
>přesně to
>je?
>http://www.cssz.cz/NR/rdonlyres/2EA035F0-FAFD-438F-BB57-F8AFE4E01480/0/895426AW.pdf
>To měla být jako otázka,zdali se úhrn zúčtovaných náhrad mzdy taky neuvádí.Jde mi pouze o to zda-li se v řádku 4. něco a co uvádí(abych to zas neodečetla 2x).Moc děkuji.
Aha, z mé strany to bylo (díky tomu vykřičníku) pochopeno jako údiv nad tím, že v pokynech je to nějak jinak.
Dejme tomu, že celkový sooučet náhrad za prvních 14 dnů nemoci, vyplacených zaměstnancům, je 3.426 Kč. Takže je napíšete do části C. - ř. 4 jako úhrn náhrad a vedle uvedete jako 1/2 zúčovaných náhrad 1.713 Kč (3426:2).
D. Pojistné k úhradě - ř. 5 pak bude "úhrn pojistného" mínus "1/2 náhrad mzdy".
Ale tak bych to měla mít správně.Pani na soc.řikala že si tu 1/2náhr.odečítáme 2x.Tak já už nevim.Že prý vyměř.základu je o náhradu snížen a pak na konci si to ještě odečteme 1/2náhrad mzdy.Tak já nevim. Proto jsem z toho taková zmatená,nebo pani na sociálce!!!!!
Vyměřovací základ nemůže být snížen o náhradu, když se z náhrady neplatí pojistné.
Zkuste to jinak - pokud Vám z mezd vyjíždí nějaká sestava pro OSSZ se součtem vyměřovacích základů (a to by u každého slušného programu měla), pak to zkuste srovnat s tím, co máte udělané podle Vašeho způsobu a způsobu OSSZ. Algoritmus výpočtu by se neměl lišit. 2x si to rozhodně odečíst nemůžete. to je Váš první případ odpočtu 1/2 náhrad?
Já mám program, který rovnou tiskne Přehled vyplněný, ale posílám ho elektronicky přes PVS.
>>Ale tak bych to měla mít správně.Pani na soc.řikala
>>že
>>si tu 1/2náhr.odečítáme 2x.Tak já už nevim.Že prý
>>vyměř.základu je o náhradu snížen a pak na konci si
>>to
>>ještě odečteme 1/2náhrad mzdy.Tak já nevim. Proto jsem
>>z
>>toho taková zmatená,nebo pani na sociálce!!!!!
>Vyměřovací základ nemůže být snížen o náhradu, když se
>z náhrady neplatí pojistné.
>Zkuste to jinak - pokud Vám z mezd vyjíždí nějaká
>sestava pro OSSZ se součtem vyměřovacích základů (a to by
>u každého slušného programu měla), pak to zkuste
>srovnat s tím, co máte udělané podle Vašeho způsobu a
>způsobu OSSZ. Algoritmus výpočtu by se neměl lišit. 2x si
>to rozhodně odečíst nemůžete. to je Váš první případ
>odpočtu 1/2 náhrad?
>Já mám program, který rovnou tiskne Přehled vyplněný,
>ale posílám ho elektronicky přes PVS.Ano to já mám taky program,který to rovnou tiskne vyplněný.Jak se to vezme první případ,celou dobu jsem myslela,že je to OK.Opět jsem se špatně vyjádřila. Myslela jsem Vyměřovací základ rovná se hrubé mzdy zaměstnanců-náhrada mzdy. Pojistné je mi jasné.Akorát furt nevim jak s tou 1/2náhradou,ale to jste asi pochopil.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 10. 2010 9:25
V měsíčním přehledu o výši pojistného na OSSZ, jsem opět našla po předchozí účetní nejasnosti.Tak prosím o ujištění , že se nemýlím.Hrubý příjem všech zaměstnanců za daný měsíc byl 108 541Kč.V přehledu je úhrn vyměřovacích základů 107 086Kč (což je o 1455Kč méně-to byla náhrada mzdy za DPN), úhrn pojistného 33739Kč. Což tedy Pojistné celkem 33 739 a od toho je odečtena znovu 1/2náhrad mzy 728Kč. Pojistné k úhradě bylo 33 011Kč.
Jestli se nepletu tak je to špatně. Mělo by být správně:
1)úhrn vyměřovacích základů= hrübý příjem za měsíc(neodečítat
náhradu).
2)úhrn pojistného zůstane 33 739
3)úhrn zúčtovaných náhrad 1455, 1/2náhrad mzdy 728
Teď nevím zdali je úhrn pojistného správně? A zdali stačí pouze na přehledu předělat ten špatný vyměřovací základ.Jsem z toho už totálně zmatená. Děkuji za radu.