Doložení příjmů pro sociálku.

• (neregistrovaný)

4. 10. 2010 11:19

Můžete mi prosím někdo poradit pokud dokládám příjmy na sociálku dańový přiznáním za rok 2009, kde je část roku příjem ze závislý čin. -zaměstnanec, pak PN a dále OSVČ. K čemu po mě chtějí znova potvrzení příjmů od zaměstnavatele, hlavně tedy odvedené zdrav. a soc. pojištění, když všechny tyto údaje jsou uvedené v daˇnovém přiznání? S bývalým zaměstnavatelem je těžká domluva a potvrzení je problém. Čím mám dámám na stát. soc. potpoře argumentovat, aby se spokojily s daňovým přiznáním, kde je i originál potvrzení příjmů od zaměstnavatele.
    Díky. Andík

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 10. 2010 11:23

RenataH (neregistrovaný)

Re: doložení příjmů pro sociálku.
      Není pravda, co píšete, potřebujete potvrzení od zaměstnavatele, který vám musí vyplnit náhrady mzdy v době PN (pokud nějaká byla), nemocenskou (pokud by ještě přecházela z r.2008 a platil ji on) a dále pojištění, které vám strhnul ze mzdy. tyto částky v daňovém přiznání nejsou. O nemocenskou a náhrady v době PN je váš příjem větší, o pojištění se snižuje.

• 4. 10. 2010 11:26

Kara (neregistrovaný)

Pravě že SP a ZP, které je srážené zaměstnanci, v potvrzení o zdanitelných příjmech, na základě kterého jste dělala přiznání, není.
      Příjmy pro přídavky se posuzují čisté (čili hrubé - pojištění - daň). Do roku 2008 se daně počítaly tak, že se z hrubé odečetlo pojištění sražené zaměstnanci a toto byl dańový základ. A na potvrzení o zd. příjmech byly tedy uvedené hrubé mzdy a SP a ZP, které se sráželo zaměstnanci. Od r. 2009 se ale daně počítají jinak - základem daně je hrubá mzda navýšená o odvody zaměstnavatele, takže na potvr. o zd příjmech za rok 2009 je hrubá mzda a pojištění, které hradil zaměstnavatel. Takže není nikde potvrzeno, kolik bylo sraženo zaměstnanci. A proto toto musí být potvrzeno zvlášť.

• 4. 10. 2010 13:20

Andík (neregistrovaný)

Děkuji Vám oběma za vyčerpávající vysvětlení :-))

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).