Re: Praxe-D o provedení práce, kontrola
Správce daně má právo vyžádat si od Vás evidenci odpracovaných hodim. Pak záleží na Vás, jak jste šikovná a kolik hodin do evidence uvedete. Rozhodně tam nesmí být více než 150 hod. Tolik teorie. Jsem také daňový poradce a při žádné kontrole jsem se doposud nesetkal s tím, že by to FÚ tímto způsobem prověřoval. To by snad muselo být jedině na základě nějakého udání, že by se specializovali výhradně na oprávněnost těchto dohod. Ale finanční úřad svoji daň dostane a proto to asi nezjišťují. Na dani únik při překročení není. Problém by byl u zdravotního a sociálního pojištění. Ty proto chtějí při svých kontrolách také informace o DPP. Ale opět jsem se nesetkal ani s tím, že by je chtěli vidět. Ústní sdělení do protokolu jim vždy stačilo.
U kontroly ze sociálního pojištění u nás chtějí vidět dohody o provedení práce a také mzdové listy k těmto dohodám. Ve mzdovém listě kontrolují, zda dohoda nepřesáhla 150 hodin a také mohou kontrolovat výši odměny, zda je úměrná pracovnímu úkolu (myšleno, že uklízečka nemůže mít 500Kč/hod.) - to by se jim nelíbilo.
Dobře, takže jste stejného názoru jako můj poradce. Ta evidence odpracovaných hodin by měla vypadat jak, prosím?
>>>Dobrý den,
>>>prosím vás, od daňového poradce jsem se dozvěděla, že
>>>nikdo těch 150h u dohody o provedení práce
>>>nekontroluje, že nemají šanci to zjistit. Setkal se s
>>>tím někdo?
>>>Dívá se třeba FÚ na pracovní dobu provozovny a odtud
>>>je jim jasné, že zaměstnanec rozhodně pracuje déle
>>>než
>>>150h? Díky moc.
>>
>>Správce daně má právo vyžádat si od Vás evidenci
>>odpracovaných hodim. Pak záleží na Vás, jak jste
>>šikovná a
>>kolik hodin do evidence uvedete. Rozhodně tam nesmí
>>být více než 150 hod. Tolik teorie. Jsem také daňový
>>poradce a při žádné kontrole jsem se doposud nesetkal
>>s
>>tím, že by to FÚ tímto způsobem prověřoval. To by
>>snad
>>muselo být jedině na základě nějakého udání, že by se
>>specializovali výhradně na oprávněnost těchto dohod.
>>Ale finanční úřad svoji daň dostane a proto to asi
>>nezjišťují. Na dani únik při překročení není. Problém
>>by
>>byl u zdravotního a sociálního pojištění. Ty proto
>>chtějí při svých kontrolách také informace o DPP. Ale
>>opět
>>jsem se nesetkal ani s tím, že by je chtěli vidět.
>>Ústní sdělení do protokolu jim vždy stačilo.
>
>Dobře, takže jste stejného názoru jako můj poradce. Ta
>evidence odpracovaných hodin by měla vypadat jak,
>prosím?
Jméno a příjmení, datum narození, datum, počet odpracovaných hodin za daný den a celkový součet hodin za DPP.
Finanční úřad nemá důvod kontrolovat 150 hodin u dohod, ale při kontrole na OSSZ si vždycky vyžádali mzdové listy i těchto pracovníků a namátkově kontrolovali celkový počet odpracovaných hodin. Takže pokud jste někde "ujeli", tak doporučuji takový mzdový list nemít mezi těmi, které mohou prohlížet. Ještě nikdy nám je neprohlíželi úplně všechny. Teoreticky by to mohli chtít i při kontrole ZP, nám se to ale ještě nestalo. Kontrolovali jen pojištěnce své pojišťovny.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 10. 2010 12:01
Dobrý den,
prosím vás, od daňového poradce jsem se dozvěděla, že nikdo těch 150h u dohody o provedení práce nekontroluje, že nemají šanci to zjistit. Setkal se s tím někdo? Dívá se třeba FÚ na pracovní dobu provozovny a odtud je jim jasné, že zaměstnanec rozhodně pracuje déle než 150h? Díky moc.