Re: Auto zahrnuté x nezahrnuté-paušál, o
Paušál 4 000,-- zahrnuje pouze spotřebu PHN a parkovné při používání auta i pro soukromé účely. Odpisy, opravy a údržba, pojištění, silniční daň atd. se uplatňují také. Nezapomenou na krácení.
U půjčeného auta lze paušál také uplatnit.
A jak prokážu, že je auto půjčené? S přítelem (mým zaměstnancem) uvažujeme, že by auto přepsal na mě, abychom toto všechno mohli uplatňovat. Když to bude jeho auto, a je u mě jen na dohodu o provedení práce, tak jsem myslela, že paušál, odpisy atd. uplatnit nemůžu...
Mezi osobou, která Vám auto zapůjčila a Vámi musí být uzavřena nájemní smlouva. Jí prokážete, že jste pro svoji podnikatelskou činnost i soukromě auto používala. U takto půjčeného auta si uplatníte paušál 4000,-- Kč za každý celý měsíc (místo PHM a parkovné), nájemné zaplacené za půjčení a další nutné výdaje na běžnou údržbu dle nájemní smlouvy. Nutné je tyto výdaje krátit. Nezapomenout, že u pronajímatele se jedná o příjem dle § 9 zákona o daních z příjmů.
Dobře a když teda auto bude moje zahrnuté v OM, abych mohla uplatňovat paušál i odpisy, což by v případě, když by zahrnuté nebylo, tak bych odpisy uplatňovat nemohla.. Proto je výhodnější, když bude auto moje, podnikatele a bude zahrnuté v OM, že? Z důvodu odpisů je nejlepší, když cena auta bude co nejvyšší, že? Známý co vlastní prodejnu aut je schopný mi vystavit fakturu na jakoukoliv částku, tak proto se ptám ...díky moc.
Z pohledu uplatnění odpisů a paušálu na PHM a parkovné je nejvýhodnější, když bude auto Vaše, zahrnuté v majetku s co nejvyšší cenou. Jenom ať ten pan známý nezapomene tu cenu uvést jako své zdanitelné příjmy. Také si zvažte, jestli nebudete chtít za nějakou dobu auto prodat, ve lhůtě 5-ti let od vyřazení z obchodního majetku se na něj nevztahuje osvobození a musela byste příjem z takto prodaného vozu zdanit.
Když koupíte teď a nezahrnete do obchodního majetku, pak prodáte po roce a je osvobozeno. Nebo koupíte teď, zahrnete do obchodního majetku, za 4 roky auto vyřadíte z obchodního majetku a teprve po vyřazení se počítá 5-ti letý test. Důležitý moment je VYŘAZENÍ Z OBCHODNÍHO MAJETKU. DPH se také odvíjí od toho, zda auto zařadíte do obchodního majetku nebo ne.
Je důležité rozhodnout se jestli auto zařadíte do OM nebo zda si ho ponecháte jako občan. Potom zda je výhodnější uplatnit paušál nebo skutečné výdaje. Od toho s odvíjí i povinnost vést knihu jízd. Buď poviinnost máte nebo je výhodnější ji vést a nebo ji nemusíte vést vůbec. Každá varianta má své výdaje (náhrady). Důležité je vědět, kolik auto stálo, kolik roků si ho nechám, kolik km ujedu měsíčně, spotřeba za PHM v Kč za měsíc. Je toho kolem auta moc. Spíše si zvolte variantu a já ji vysvětlím. Raději pište na můj e-mail, tady mě odesílání nějak zlobí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 10. 2010 13:20
Prosím Vás, pro ujištění-na auto zahrnuté v OM uplatňovat paušál 4000Kč měsíčně už nemohu uplatňovat odpis, že? A na nezahrnnuté (např. auto přítele, já podnikám) můžu uplatnit také paušál. Je to tak? Co je výhodnější? Auto jsem koupila v Itálii, kamarád mi na ně ale může vystavit jinou fakturu, protože tu z Itálie nemám. Když budeme uplatňovat paušál, tak je jedno, jaká bude cena auta nebo je lepší ji mít co nejvyšší nebo nejnižší? Díky.