Děkuji
>>Je někde v zákoně uvedeno, že si zaměstnanec nesmí
>>nechat posílat mzdu na cizí účet ? Máme zaměstnance,
>>který si sám nechce zřídit účet, ale aby měl
>>zajištěno
>>srážení nájmu, dohodl se s majitelem bytu, že si bude
>>nechat celou mzdu posílat na jeho účet a on mu zbytek
>>mzdy vyplatí. Je toto z právního hlediska možné ?
>
>není uvedeno, § 143 - na žádost zaměstnance- ať Vám dá
>písemnou žádost, že chce,aby mzda byla zasílána na
>účet č. u banky-- xnxnxn, Vy nemáte povinnost ani
>možnost si ověřovat, čí ten účet je, podstatné je písemné
>vyžádání zaměstnancem.
Re: mzda na cizí účet-Pájo, prosím...
Bezhotovostní výplata mzdy na účet jiné osoby, než je zaměstnanec, je trochu začarovaný kruh. Zaměstnavatel nemá právní podklad pro to, aby získal info o tom, kdo je majitelem daného účtu (= bankovní tajemství, srov. zákon o bankách). Na druhé straně pokud zaměstnavatel ví, že účet není účtem zaměstnance, a přesto na něj mzdu k žádosti zaměstnance poukazuje, plní nad rámec zákona (= dopad do odvodních povinností ohledně poplatku za převod). Pochopitelně není zakázáno, aby zaměstnanec žádal o převod mzdy na jakýkoliv účet. Někteří odborníci na pracovní právo deklarují, že pokud zaměstnavatel poukazuje mzdu na účet, který není účet zaměstnance, a tato skutečnost mu je známa, plní ve prospěch třetí osoby = zaměstnanci mzdu dluží.
>>>>>není uvedeno, § 143 - na žádost zaměstnance- ať Vám
>>>>>dá
>>>>>písemnou žádost, že chce,aby mzda byla zasílána na
>>>>>účet č. u banky-- xnxnxn, Vy nemáte povinnost ani
>>>>>možnost si ověřovat, čí ten účet je, podstatné je
>>>>>písemné
>>>>>vyžádání zaměstnancem.
>>>>Mají ale lidé odvahu...co až se majitel účtu ztratí v
>>>>nedohlednu,nebo jen začne tvrdit, že mu žádné peníze
>>>>nechodí?....
tak si dejte napsat, že chce, aby mzda byla zaslána na můj účet.....
(nesmíte zjišťovat, čí je to účet)
problémem možná je, že se Vám u rozdílných lidí objeví stejné účty (u rodinných příslušníků je to běžné a tolerovatelné - nemůžete zjišťovat, zda mají k účtům přístup, u lidí, kteří nejsou vzájemně propojeni, je to neobvyklé, to nevím, jestli by nemohlo někdy, když by nastaly nějaké problémy, být napadnuto - někým)
je to ale opravdu divné, že to chce takto zavést - zasílat celou výplatu někomu a čekat, že on mi pak milostivě něco dá (co když nedá)
>>>
Jo jo, on mi přinesl kartičku od účtu, podepsal, že to chce na tenhle účet a mně to stačilo. Ale pak do toho tady ředitel začal šťourat (kluk přestal chodit do práce, hodil se marod, šli mu udělat kontrolu, a zkoumali,jak kolegovi platí nájem a vylezlo to na povrch) a teď si na mě vymýšlej, že mi zaměstnanci budou muset dokazovat, že je ten účet jejich ,ach jo....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
4. 10. 2010 14:28
Je někde v zákoně uvedeno, že si zaměstnanec nesmí nechat posílat mzdu na cizí účet ? Máme zaměstnance, který si sám nechce zřídit účet, ale aby měl zajištěno srážení nájmu, dohodl se s majitelem bytu, že si bude nechat celou mzdu posílat na jeho účet a on mu zbytek mzdy vyplatí. Je toto z právního hlediska možné ?