Re: Rodičovská dovolená
>>Dobrý den,
>>měla bych následující dotaz. v Listopadu 2008 jsem
>>nastoupila na materskou dovolenou, asi po roce jsem
>>se
>>chtela vrátit zpet do svého zaměstnání, ale
>>zaměstnavatel mi sdelil, ze v soucasné dobe pro me
>>nemá místo.
>>Našla jsem si jiné zaměstnání, kde jsem do dnes. U
>>puvodního zaměstnavatele jsem zatím výpoved nepodala.
>>Můj
>>dotaz je, jestli byla moje povinnost nekde nekam
>>hlasit, na CSSZ nebo na Financni urad?
>>Muj puvodni zamestnavatel zatim nevi, ze mam v
>>soucasne dobe i jiny pracovni pomer, jde mi o to, aby
>>se za
>>me 2x neplatili odvody, jednou stat a podruhe novy
>>zamestnavatel.
>>dekuji moc za odpoved
>>Liběna
mam materskou na 2 roky, takze do konce prosince tohoto roku, to chci prave s puvodnim zamestnavatelem vyresit, ze rozvazeme pracovni pomer, spis mi slo o to, jestli ja jsem mela nejakou povinnost neco nekam hlasit.
dekuji
Liběna
>Jenže pokud jste neukončila pracovní poměr,
>zaměstnavatel vás vede do 3 let dítěte na rodičovské dovolené.
To se teda pletete. Rodičovský příspěvek, který máte na 2 roky nemá nic společného s rodičovskou dovolenou u zaměstnavatele. Protože jste ho asi nepožádala o rodičovskou dovolenou do nějakého data, má se za to, že jste požádala tzv. konkludentně, tj. do 3 let věku dítěte.
Mateřská dovolená je něco jiného, než rodičovská dovolená a to je zase něco jiného než rodičovský příspěvek. Mateřská dovolená je doba, po kterou jste pobírala peněžitou pomoc v mateřství. Tak že jste zaměstnavatele požádala o rodičovskou dovolenou (následuje po matřeské dovolené) do dvou let věku dítěte?
Pletete si názvy. Na úřadě žádáte o rodičovský příspěvek, ten nemá s rodičovskou dovolenou nic společného. Je nepodstatné, na jakou dobu jste si rodičovský příspěvek vybrala.
U zaměstnavatele žádáte o rodičovskou dovolenou - to je doba volna po mateřské dovolené. Mateřská dovolená je ta doba placených mateřských dávek (28 týdnů). Rodičovská dovolená je ta další doba volna a trvá tak dlouho, o jakou dobu si požádáte, maximálně ale do 3 let dítěte. Pokud jste opravdu dala zaměstnavateli písemnou žádost o rodičovskou dovolenou a v ní určila, že na ní budete do konce prosince 2010, tak skutečně teď budete řešit Váš návrat do práce (nebo skončení prac. poměru). Ale pokud písemně nic takového v ruce nemáte, počítejte s tím, že možná zaměstnavatel řekne, že máte být na rodičovské až do 3 let dítěte a práce bude řešena až za rok.
Co se týče návratu do původního zaměstnání, tak zaměstnavatel opravdu neměl povinnost Vás přijmout zpět, pokud ještě neuplynula doba rodičovské dovolené, o kterou jste požádala (neplést s rodičovským příspěvkem). Rodičovská dovolená je maximálně do 3 let dítěte.
Pokud Váš druhý zaměstnavatel nemá stejný druh podnikání jako ten první (čili nekonkuruje mu), tak není problém a ten první o tom vědět ani nemusí. Váš druhý zaměstnavatel Vás také jistě nahlásil na sociálku i na zdr. pojišťovnu. Sociální pojištění Vám je sráženo z dosažené mzdy. Zdravotní pojištění Vám také je sráženo z dosažené mzdy, protože jste pojištěna státem (jste na rodičovské dovolené, nebo možná že i pobíráte rodičovský příspěvek) - to mu musíte doložit. To, že jste pojištěna státem neznamená, že Vám pojištění nemá být sráženo vůbec, ale znamená to, že Vám zdravotní pojištění není sráženo do minima, pokud by výše mzdy nedosáhla 8000 Kč. Co se týče daní - u nového zam-tele jste mohla podepsat daňové prohlášení a uplatňovat slevu z daně.
Dobrý den,
děkuji moc za odpoved, zamestnavatele si nekonkuruji, takze to by nemel byt problem. Rodičovský příspěvek pobírám a to ve výši 11 400 Kč,ale novému zamestnavateli jsem ho nedokládala. U noveho zamestnavatele jsem slevu z dane podepsala - je to moje povinnost rodicovsky prispevek nahlasit zamestnavateli?
Libena
Není, ale tady jde o to, že kdybyste nevydělávala ani 8000 Kč měsíčně, tak by Vám srážel zdravotní pojištění do minima, protože by nevěděl, že jste pojištěna státem jako osoba pobírající rodičovský příspěvek nebo jako osoba na rodičovské dovolené. Ale pokud vyděláváte aspoň 8000 Kč, tak je to jedno, sráží Vám z dosažené mzdy.
není to tak docela pravda, že je to jedno
pokud budete žádat o neplac. volno nebo nedosáhnete alespoň MVZ ZP (např. při nemoci), tak pokud doložíte, že jste v kat., za kterou je plátcem ZP stát, potom se nebude MVZ sledovat (ZP se sráží jen z té mzdy/odměny, kterou dosáhnete)
a co se týká rodič. d. u původního zam-tele, pokud máte zažádáno do 2 let dítěte, pak byste měla 1. PD po 2. nar. dítěte nastoupit zpět, pokud nenastoupíte, pak byste měla buď požádat o prodloužení RD do 3 let dítěte nebo můžete dát výpověď nebo se můžete dohodnout na uk. PP (bez odstupného)
pokud dáváte dítě celodenně do předšk. zařízení (máte jen 1), potom nemůžete být v kat.,za kterou je plátcem ZP stát
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 10. 2010 14:39
Dobrý den,
měla bych následující dotaz. v Listopadu 2008 jsem nastoupila na materskou dovolenou, asi po roce jsem se chtela vrátit zpet do svého zaměstnání, ale zaměstnavatel mi sdelil, ze v soucasné dobe pro me nemá místo.
Našla jsem si jiné zaměstnání, kde jsem do dnes. U puvodního zaměstnavatele jsem zatím výpoved nepodala. Můj dotaz je, jestli byla moje povinnost nekde nekam hlasit, na CSSZ nebo na Financni urad?
Muj puvodni zamestnavatel zatim nevi, ze mam v soucasne dobe i jiny pracovni pomer, jde mi o to, aby se za me 2x neplatili odvody, jednou stat a podruhe novy zamestnavatel.
dekuji moc za odpoved
Liběna