Výživné a náhrada za PN
Mohu se přidat s dotazem? Zaměstnanec dostane za září 2.964 korun náhradu z PN a 3000 odměnu hrubého, tj. celkem 5.634 čistého k výplatě.
Na zákl. soud.rozhodnutí mu strháváme 2.500 výživné, ne exekuci. Program mně spočítal, že mu mohu na výživné poslat 964 korun.
Já se nemohu dopočítat, proč právě tuto částku. Myslela jsem si, že se nebude srážet nic. Poradíte mi prosím někdo, takhle mně to nikdy nevyšlo. Děkuji Jana
Re: Výživné a náhrada za PN
To vám program spočítal špatně, musíte srazit 323 Kč. (5634-5148,66)/3*2
Máte pravdu, zjistila jsem, že jsou v PC zadané neaktuální náklady na bydlení.
A co s tím neuhrazeným zbytkem vyživného, to si musí zaplatit sám?
V historii jsem našla, že jen exekuční výživné se hlásí na sociálku, toto tedy nemusí a je to na zaměstnanci?
Děkuji moc, snad už to bude všechno.
takže on nemá exekučně určené výživné? Tak alespoň v praxi vidíte, že si zbytečně přiděláváte starosti. Vůbec mu to nemusíte srážet, ať si dá příkaz do banky. Něco jiného by bylo, kdyby mu přišla na toto výživné exekuce, pak budete muset srážet. A to nemluvím o problémech, když přijdou na něho další exekuce. Být Vámi, tak bych se ho snažila navést, aby si dal příkaz do své banky a Vy nemusela výž. srážet.
Tak jsem to celé znovu pročetla.
Mám tady usnesení soudu, kde se přikazuje zaměstnavateli povinného provádět srážky ze mzdy pro běžné výživné. Dlužné výživné měl v r. 2008 a to má už uhrazené.
Takže si myslím, že tohle na sociálku hlásit nemusím a on si případný nedoplatek uhradí sám.
Mýlíte se, soudem schválená dohoda o výživném má výjimku:
§ 146 ZP
Srážky ze mzdy mohou být provedeny jen
a) v případech stanovených tímto zákonem nebo zvláštním zákonem
§ 551 OZ
(1) Uspokojení pohledávky výživného podle zvláštních právních předpisů a jiné pohledávky, o níž tak stanoví zákon, lze zajistit písemnou dohodou mezi věřitelem a dlužníkem o srážkách ze mzdy. Při provádění srážek se postupuje podle zvláštních právních předpisů.
(2) Proti plátci mzdy nabývá věřitel práva na výplatu srážek okamžikem, kdy byla plátci dohoda předložena.
(3) Ustanovení odstavců 1 a 2 platí i pro jiné příjmy, s nimiž se při výkonu rozhodnutí nakládá jako se mzdou.
Omlouvám se, mzdy dělám od ledna, toto výživně už bylo v PC navedené a vždy vyšlo na zaplacení.
Teď jsem si to vyložila tak, že běžné výživné nařízené soudem, není exekuční, ale ono teda je. Mám se stále, co učit. Děkuji moc všem za vaše rady.
Takže bych se měla spojit se sociálkou , aby to výživné poslali oni?
Když soud nařizuje zaměstnavateli srážet ze mzdy zaměstnanci, pak je to vždy exekuce. Až budete předávat podklady pro nemocenskou OSSZ, napište jim i tu exekuci, č.j., adresu soudu i to,že jste uplatnila celou nezabavitelnou částku. Také napište na soud, že má nemocenskou u té a té OSSZ. Tedy doufám, že má nemoc delší a ne jenom 2 dny, aby to stálo za to.
Děkuji za Vaši trpělivost. Zaměstnanec je nemocný od začátku září a bude min. celý říjen. Podklady jsem už posílala, tak to doufám, nebude velký průšvih, že to oznámím až teď. Jdu jim zavolat a domluvit se. Ještě jednou děkuji, jsem zase o něco chytřejší. Pěkný den. Jana
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 10. 2010 6:16
Dobrý den, máme nového zaměstnance. Má čistou mzdu 7120,-.Teď jsme obdrželi jeho exekuci-je to nepřednostní. Zaměstnanec je svobodný,žije s přítelkyní, mají 3 děti. Kolik mu můžu zabavit? předem děkuji za radu.