Re: účetnictví vedené z domova - začátek
Myslím, že dělat účetnictví jako OSVČ pro Vás nebude problém, pokud nějaké zkušenosti máte, to Vás okolnosti donutí, ale největší problém si myslím je sehnat klienty. Je to všechno o náhodě, okruhu známých. Každý už máme dneska "své" klienty jakoby rozdělený, a právě na ně se navazují případně další kšefty. Aspoň u nás na malým městě bych těžko začínala. Takže hodně úspěchů a snahy, sám si vás na začátku těžko najde, přeju hodně štěstí!
Já přispěji svým poznatkem - pracovat doma znamená mít velmi pevnou vůli. Sednete k počítači a dokladům, pak si řeknete, že by bylo dobré dát prát prádlo, v rohu obýváku visí pavučina, je potřeba vysát koberce a uklidit nádobí, no a když už jsem doma, tak uvařím nějaké teplé jídlo. A den je v tahu. Normálně jsem to zabalila a raději docházím ke klientům do kanceláře, protože doma jsem byla úplně neschopná.
Tak nevím, v této oblasti asi internet moc fungovat nebude. Já na internetu nejsem. Klienty mám. Osobně bych dala radši na doporučení, než hezky udělané webové stránky.
Já jsem zřídila ŽL, až když byli tutoví první klienti. Bylo to kdysi při rodičáku. Teď mě to živí. Na stávající klienty se nabalili další. Přes inzerát jsem sehnala pouze 2. Takže skoro vyhozené peníze.
Dovolte mi rozvinout tuto debatu - píšete "Já na internetu nejsem. Klienty mám."... "Bylo to kdysi při rodičáku." Ta tazatelka klienty NEMÁ a shání je TEĎ. To je ten velký rozdíl. Webová stránka, zapojit se na I-netu do pár diskuzí, zanechat tam odkaz na svou stránku, na ní je kontakt, případně reference ...
U mě to zafungovalo 100%.
A až mě osloví další potenciální klient, odkážu ho na paní v.e.n.d.y., už další nezvládám. Smím, nebo jste to vzdala definitivně? Teď, před tou smrští, která nás čeká od ledna do března?
Hezký den
Přesně chápu. V práci hrůza. Momentálně jsem kvůli zdravotním problémům v pracovní neschopnosti. A z práce už mi volali, že až se vrátím dostanu dohodu a zkončím. Uvažuji o té živnosti právě kvůli tomu, že mám strach že bych kvůli zdraví měla problémy i v dalším zaměstnání. Když budu pracovat z domova, budu moc k lékařům kdy budu potřebovat a když mi nebude dobře, můžu si třeba na hodinku lehnout a práci udělat pak.
Tak s programem pro účetnictví mám zkušenosti např. s Ježek Stereo, Tichý(jednoduché účto), Money s3 nebo FIS3000 fy Compex. Pro vedení několika firem je vhodný třeba Ježek, ale já prefefuji MoneyS3, můžete si vybrat buď jednoduché účto, nebo podvojné, je pro 99 firem. Mají taky mzdy, levnější varianta je do 10 zaměstnanců. Na Money S3 se mi líbí třeba účtování v cizích měnách, taky si můžete podle svých potřeb vytvořit sestavy apod.
Co se týká fakturace práce: podle počtu dokladů mi to nevyhovuje, pak taky je rozdíl mezi dokladem "nákup benzínu" nebo dokladem "vyúčtování zahraniční služební cesty na celý týden". To se vůbec nedá srovnat. Mám zaveden paušál podle počtu dnů - jeden den=1500 Kč. (Jsme malé moravské město, třeba v Brně nebo v Praze jsou ceny jistě jiné)
Já jsem prozatím podnikání vzdala po 9 měsících. Nepomohly ani webové stránky, ani skutečnost, že mám obrovskou praxi a znám dost lidiček. Prostě jsem klienty nesehnala a tak jsem ted protivná baba z finančáku:-))) Přeji hodně úspěchů. Stále se to dá ještě změnit, kdyby někdo chtěl pomoci s účtem a daněmi. www.vaclavahavlatova.cz
Já jsme začínala už se ŽL, dala jsem si inzerát do místního inzertního časopisu (několikrát se opakoval). Tehdá se mi ozvali asi dva - tři klienti a ostatní pak přes známé. Myslím, že vhodný čas shánět klienty je koncem roku a začátkem roku, protože někteří jsou nespokojeni se svými nynějšími účetními a hledají někoho jiného, kdo by jim dělal účto od nového roku. Držím Vám palce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
5. 10. 2010 9:16
Dobrý den, mám pět let praxe jako účetní a ráda bych si zřídila živnostenský list a pracovala doma. Co se týče teorie, vím jak začít. Jen moc prosím třeba na mail Darkness83@seznam.cz o nějaké praktické rady do začátku. Myslím třeba co všechno budu potřebovat, jak nejlépe sehnat klienty atd. Moc děkuji