Re: Jak účtujete u PO příspěvky dofondu
Z vlastní zkušenosti to mám tak,že od správcovské firmy mám rozpis,kolik Kč z měsíční platby je příspěvěk do fondu oprav a kolik je záloha na energie. Příspěvek do fondu oprav účtuji na 511 - opravy a udržování, zálohu na energie pak na 314... Jednou za rok mi pošlou vyúčtování energií, na jehož základě zúčtuji uhrazené zálohy a skutečnou spotřebu.
Re: Má někdo jiný názor?
Pokud dobře rozumím, tak s.r.o. vlastní byt (ten byt je ve společenství vlatníků, které tvoří "fond na opravu") a s.r.o. posílá do tohoto fondu peníze. Polopaticky. Tzn. že s.r.o. nemá zatím žádný doklad k tomu aby účtovala jako náklad. Tzn. já bych asi účtovala přes zálohy - analyticky, sledování, inventarizace. Až se bude něco opravovat, tak pak bude doklad - čili vyúčtování nějakého nákladu společenstvím vůči tomu jednomu bytu. Pak je náklad, který by se proúčtoval s těmi zálohami. Ale to jen teoreticky, zatím jsem se s tím nesetkala.
Re: Má někdo jiný názor?
Ano, přesně takto účtuji. Správce domu zašle každý rok vyúčtování, kde mám jasně vyčíslené, co se z FO čerpá - to jde do nákladů. Do nákladů mi jde i spotřeba tepla, vody, služby, atd - vždy správce vyčíslí. Zbytek účtuji na zálohy na FO (tento zůstatek mi také musí "sedět" se zůstatkem, který máme k dispozici od správce SVJ). Sice se mi to táhne přes více let, ale tak mi řekl daňový poradce, že to mám správně, tak přetahuji....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 10. 2010 14:06
Prosím o konzultaci, jak účtovat příspěvky do fondu oprav, pokud jako s.r.o.vlastním byt a musím je platit?, Záloha nebo náklad? A když záloha, na základě čeho ji odúčtujete?Děkuji