Pracovní úraz

• (neregistrovaný)

18. 10. 2011 10:06

Chtěl bych vás požádal o radu ohledně pracovního úrazu na DPP.

Měl jsem uzavřenou dohodu o provedení práce živnostníka, kterého zaměstnávala další společnost a stal se mi vážný pracovní úraz právě na pracovišti této společnosti.
    V současné době celou nehodu řeší policie ČR (jako poškozený jsem dodržel bezpečnost práce i ochranné pomůcky), nicméně, prosím o sdělení, jakou dobu má policie ČR na šetření pracovního úrazu?
    Jde o to, že jsem v tomto případě jako poškozený a pracovní úraz se stal již před 5 měsíci (!), ale od policie jsem byl pouze vyslechnut a od té doby je ticho...
    Nedalo mi to a zavolal jsem na policejní služebnu, která případ šetří a bylo mi sděleno, že celý spisový materiál je na okresním státním zastupitelství, které má posoudit, zda kontroly bezpečného pracoviště v rovině trestního práva byly dostatečné či nikoliv.
    Je běžné, že jsem od policie, co by poškozený, neobdržel žádnou zprávu ani vyrozumění v písemné podobě? Je jejich počínání správné ?

Prosím Vás o radu:

• jak se zachovat a co všechno mohu od zaměstnavatele, u kterého jsem pracoval na DPP, požadovat ?

• co si myslíte o šetření policie ?

• mohu si do výdajů spojených s léčením zařadit i rehabilitační pomůcky, jako je např. gymnastický rehabil. míč, masážní podložku, cestovní náklady, regul. poplatky a lze do nákladů zahrnout i nadstandartní poplatek v době ústavní rehabilitace?

• v případě, že rehabilitační pomůcky budu moci uplatnit, musí být schváleny lékařem, aby mi byli proplaceny ?
    • kdo mi výše uvedené výdaje proplatí (pojišťovna nebo zaměstnavatel)?

Moc děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 10. 2011 6:41

autorka

Dobrý den,

na Váš dotaz není lehké odpovědět, zejména proto, že jde o několik dotazů v jednom. To přesahuje časové možnosti našeho fóra. Obecně k postupu policie nejsme oprávnění se vyjadřovat. Měla by postupovat tak, aby byl případ řádně prošetřen. Je třeba zjistit míru zavinění, zda byly nebo nebyly dodrženy bezpečnostní předpisy apod. Dále bude důležité, jak byl Váš výkon činnosti na jiném pracovišti smluvně ošetřen mezi živnostníkem a společností, na jejíž pracovišti k úrazu došlo, a v neposlední řadě, zda je živnostník pojištěn. Zaměstnavatel musí mít ze zákona sjednáno pojištění pro případ pracovního úrazu zaměstnanců, ovšem někdy na tuto povinnost drobní živnostníci zapomínají.

Pokud bude všechno v pořádku, měla by náklady spojené s léčením (ne nadstandardní) proplatit pojišťovna. Rehabilitační pomůcky by měl dle mého názoru předepisovat lékař, pacient sám nerozhodne, co je a není pro léčení nezbytné.

Dagmar Kučerová  ::)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).