Polední pauza

• (neregistrovaný)

6. 10. 2010 11:33

Kdo mi prosím může poradit ? Pracuje ve společnosti na HPP již 5 let.Ve smlouvě mám psano 40 hod týdně.Vždy jsem měla polední pauzu 30 min. V těchto dnech se rozhodl majitel společnosti, že nám bude strhávat 1 hod. Rozhodl se,ale sám bez společné domluvy, aniž bych o tom věděla.A ještě k tomu nám hodiny strhne i za měsíc září, tzn zpětně. Chci se zeptat, zda má na to zaměstnavatel nárok nebo né ? A jaká je dle zákona povinná pauza po odpracování 4 hod.? je možné aby zaměstnavatel nastavil třeba i 2 hod ?? Předem Vám děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 10. 2010 11:36

all (neregistrovaný)

Re: polední pauza
      Zaměstnavatel je povinen poskytnout přestávku v min. délce 30 min nejdéle po 6 hodinách práce.
      Takže klidně může stanovit přestávku 2 hodiny. Ovšem zpětně vám žádné hodiny strhávat nemůže.

• 6. 10. 2010 11:47

markov (neregistrovaný)

§ 88 zákoníku práce - přestávka nejdéle po 6 hodinách, nejméně v délce 30 minut, nezapočítává se do pracovní doby.
      Jak "strhávat"? Fond pracovní doby 40 hodin by měl být čistá pracovní doba - bez přestávek. Pokud stanoví hodinu, znamená to, že v práci budete o 1/2 hodiny déle ... Zpětně nic "strhávat" nemůže.

• 6. 10. 2010 15:26

lilli (neregistrovaný)

Děkuji, nerozumím tomu, pokud stanoví hodinu, budeme v práci o půl hodiny déle ? Co tím myslíte ? Kžyd mám 40 hod. týdně, což je 8 hod/denně + 30 min/ denně pauza neplacená.Pokud stanoví hodinu,Musím být o hodinu déle a né jen 8 hod, ale 9 hodin denně.
      je to tak ?

• 6. 10. 2010 15:33

Katuška (neregistrovaný)

Přestávka dle par.88 (viz odpověď výše) je Váš soukromý volný čas a nezapočítává se do pracovní doby. Budete stále pracovat 8 hodin denně (ale mezi příchodem do práce a odchodem po směně bude 9 hodin - tu hodinu strávíte obědem či jinak soukromě, nikoliv prací). Odpracován bude pořád stejný počet hodin. Jen budete mít delší oběd.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).