Re: Platba kartou přes pokladnu
pokud je to platební karta společníka, účtuji na výpise přes účet pohledávka za společníkem
pokud je to karta přidělená zaměstnanci, mám analytiku podle zaměstnanců a opět na výpisu jako pohledávka za zaměstnancem
a v interních dokladech mám číselnou řadu pro platební karty, kde účtuji na základě stvrzenek např. 501+343/355
pokud vybírají hotovost, pak účtuji na výpise pohledávku, a až když mi donesou stvrzenku a peníze, pak účtuji v interních dokladech 261/355 a v pokladně příjem peněz 211/261.
My kartou neplatíme, ale účetní program nám nabízí u plateb firemní kartou účet 378.
Z mé zkušenosti má firemní kartu vždy někdo svěřenou. Proto platby kartou účtuji jako pohledávku za zaměstnancem či společníkem či ostatní (např. jednatel, který není ani zam.ani spol.) - tedy 335,355,378/221. Když ta osoba přinese doklady, účtuji v interních dokladech 5xx+343/335,355,378.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
7. 10. 2010 23:18
Dobrý den,
Ráda bych Vás požádala o radu. Převzala jsem nedávno účetnictví bývalá paní účetní účtovala platbu kartou následovn
Stvrzenka 5../211
Výpis z účtu 211/221 (bez 261)
Osobně se domnívám, že je to špatně... už jenom z toho důvodu že mám stav pokladny na setiny haléřů, které dávno neexistují. Prosím o radu. Já osobně bych to zaúčtovala do závazků 5../321 a poté při výpise 321/221