SP a ZP živnostník

• (neregistrovaný)

8. 10. 2010 7:58

Dobrý den, prosím Vás potřebovala bych poradit. Syn 22 let, vyučený hledá práci. Dostal nabídku, ale teď váháme a nevíme jak vypočítat co pro něj bude výhodnější. Jestli nastoupit jako zaměstnanec. HM mu nabídli 18 tis. a nebo na živnostenský list (je vyučený zedník) - řekli mu že ho příjmou tak nebo tak. Můžete mi říct co bude výhodnější? Jeká výše SP a ZP je u živnostníka?? U mzdy vím že sám by si platil 6,5 a 4,5 % a zbytek zam-tel. Doufám že jsem to správně napsala. ;) děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 10. 2010 8:07

Maxx (neregistrovaný)

Re: SP a ZP živnostník
      Min odvod SP - 1731 Kč, ZP 1601 Kč. To bude platit v prvním roce podnikání. JInak u OSVČ se vychází z jiného základu (příjmy-výdaje/2), než u zam-nce. ZP se odvádí 13,5 %, SP 29,2 %. Nemocenské pojištění není povinné, když ale bude nemocný a nebude pojištěný - nic nedostane. Dovolenou mu jako OSVČ taky nikdo nezaplatí. Jako zaměstnanec možná bude mít nárok na nějaké zam-nencké benefity.
      Jestli ho vezmou (jedno jak), tak bych určitě volila zaměstnanecký poměr.

• 8. 10. 2010 8:42

Petr K. (neregistrovaný)

Re: SP a ZP živnostník
      Bude-li jako živnostník dostávat na fakturu 18.000,- pak je pro něj podle mě výhodnější být jako zaměstnanec. Bude mít nárok na dovolenou, bude mít nějaké zaměstnanecké práva, při nemoci nárok na nemocenskou a případně benefity, které firma může nabízet. Zároveň se mu bude započítávat větší částka na důchod a i případné půjčky bude snažší získat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).