Re: ověření účtování - postup
Na 502 buď při konečné faktuře, dojde-li včas, abyste ji dostala do běžného roku, nebo přes dohadnou položku, odpočet DPH ze záloh už v průběhu roku (314 se Vám sníží o DPH). Záloh se zbavíte po obdržení konečné faktury. Než se dočkáte školení, zkoušejte si dělat "téčka".
Zaplacená záloha 314/221
v den platby uplatňuji i DPH, dříve ne
Vyúčtování až dle Vyúčtovací faktury od dodavatele, zálohy se odečítají
314/221
343/221
502/321 celá faktura - vyúčtovací
314/321mínusem odečet záloh
343/321 mínusem odečet DPH ze zálohy
321/221 doplatek
Já učtuju zálohy na el. energii takto:
přijatá zálohová faktura:
MD 314 D 314
úhrada zálohy:
MD 314 D 221
přijatý daňový doklad k záloze (pokud pošlou):
MD 314 a 343 D 314
Faktura (vyúčtování):
MD 502 a 343 (z celkové částky tzn. doplatek + záloha), -343,-314 (mínusové položky v částce přijatého daňového dokladu k záloze)
D 321 (doplatek)
Doporučuji si nakreslit šibenice!
Pokud nepošlou tu daňovou zálohu, pak neuplatňuji DPH a čekám až na vyúčtovací fakturu.
K dani z příjmu: pokud vám nepřijde faktura včas, musíte vytvořit dohadnou položku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
8. 10. 2010 11:14
Dobrý den, jsem začínající účetní, běžné případy jsem schopná bez problému zaúčtovat, občas ale narazím na něco, s čím si nevím rady.
Proto jsem také zde, nevíte o nějakém kurzu účetnictví pro pokročilé, či o internetových stránkách, kde by se účetní případy probíraly, o vhodné literatuře ? Momentálně nevím, jak správně zaúčtovat platbu záloh na el. energii , zatím mám 314/221, kdy převedu tyto zálohy na účet 502?, na konci roku, či při konečném vyúčtování, také nevím, kdy v tomto případě uplatnit DPH, zda během roku při platbě záloh, či až při jejich převdu na 502. Děkuji