Re: Sdružení - přefakturace
Není to moc šťastné řešení s tím jedním účtem.
Rozhodující patrně bude, zda je bankovní účet založen a veden jako (A) účet sdružení (dohodnuto ve smlouvě o sdružení či dodatkem) a nebo je to naopak (B) účet pro vlastní činnost účastníka.
(A) pak tam nemají co dělat výdaje za vlastní činnost; patrně vznikne pohledávka vůči účastníku za tyto výdaje a ten by je měl uhradit "sdružení", jedná se de fakto o soukromou spotřebu; kopií výpisu a úhradou této pohledávky bych asi uplatnil daňově vynaložený náklad pro jeho vlastni činnost
(B) v podstatě podobná úvaha ale naruby.
Ano, vedu jim DE. Vím, že tím navyšuji obrat, ale myslím, že to by nevadilo - stejně jsou plátci DPH. Chtěla jsem, aby měli samostaný účet za sdružení, ale kvůli poplatkům se jim do toho nechce - jsou to jen úhrady za telefony, nájem, el. energii, příjmy mají hotovostní.
asi jsem už vážně zpitomělá - kdyby to byl výdaj pouze druhého účastníka, tak je mi jasné, že by to byl výdaj nedaňový, ale tyto výdaje jsou obou - oba používají telefon, provozovnu tzn, že je to výdaj sdružení.
Omlouvám se, ale asi mám opravdu dlouhé vedení ...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 10. 2010 12:36
Prosím o radu - mám dva účastníky sdružení, přičemž jeden má i svou vlastní činnost. Ten také má zřízený bankovní účet, ze kterého platí také některé výdaje sdružení. Mám tyto výdaje účtovat jako daňové a přefakturovat je sdružení, anebo raději účtovat nedaňově a výdaj uplatnit pouze v účetnictví sdružení jako hotovostní úhradu s odkazem na bank.výpis? Děkuji