Sdružení - přefakturace

• (neregistrovaný)

8. 10. 2010 12:36

Prosím o radu - mám dva účastníky sdružení, přičemž jeden má i svou vlastní činnost. Ten také má zřízený bankovní účet, ze kterého platí také některé výdaje sdružení. Mám tyto výdaje účtovat jako daňové a přefakturovat je sdružení, anebo raději účtovat nedaňově a výdaj uplatnit pouze v účetnictví sdružení jako hotovostní úhradu s odkazem na bank.výpis? Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 10. 2010 22:24

Zip (neregistrovaný)

Re: Sdružení - přefakturace
      Není to moc šťastné řešení s tím jedním účtem.
      Rozhodující patrně bude, zda je bankovní účet založen a veden jako (A) účet sdružení (dohodnuto ve smlouvě o sdružení či dodatkem) a nebo je to naopak (B) účet pro vlastní činnost účastníka.

(A) pak tam nemají co dělat výdaje za vlastní činnost; patrně vznikne pohledávka vůči účastníku za tyto výdaje a ten by je měl uhradit "sdružení", jedná se de fakto o soukromou spotřebu; kopií výpisu a úhradou této pohledávky bych asi uplatnil daňově vynaložený náklad pro jeho vlastni činnost

(B) v podstatě podobná úvaha ale naruby.

• 8. 10. 2010 23:14

1234a (neregistrovaný)

pokud vedete daňovou evidenci, je to úplně jedno. přefakturace vám jen "uměle" navyšuje obrat a je nesmyslná. a jaký je daňový výdaj výdaj za jiný subjekt??

• 9. 10. 2010 9:17

DJ (neregistrovaný)

Ano, vedu jim DE. Vím, že tím navyšuji obrat, ale myslím, že to by nevadilo - stejně jsou plátci DPH. Chtěla jsem, aby měli samostaný účet za sdružení, ale kvůli poplatkům se jim do toho nechce - jsou to jen úhrady za telefony, nájem, el. energii, příjmy mají hotovostní.

• 9. 10. 2010 10:02

1234a (neregistrovaný)

tak se zamyslete nad tím, zda platba za někoho jiného je daňovým výdajem druhého:-)

• 9. 10. 2010 18:02

DJ (neregistrovaný)

asi jsem už vážně zpitomělá - kdyby to byl výdaj pouze druhého účastníka, tak je mi jasné, že by to byl výdaj nedaňový, ale tyto výdaje jsou obou - oba používají telefon, provozovnu tzn, že je to výdaj sdružení.
      Omlouvám se, ale asi mám opravdu dlouhé vedení ...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).