Re: babička na mateřské/rodičovské?
Pojištěnka si může vybrat, buď bude čerpat mateřskou dovolenou a pobírat penežitou pomoc v mateřství a nebo nebude čerpat mateřskou dovoleno a nebude pobírat peněžitou pomoc v mateřsví a bude chodit do práce a o dítě se bude starat babička. Nemůže současně pobírat mateřskou a chodit do práce. To by šlo jedině v případě, že by pracovala jinde než tam, kde pobírá PPM.
aha, není to moje dítě, ale dítě mojí sestry - mě totiž říkala naše účetní, proč nenastoupila na mateřskou namísto sestry naše máma (tj. babička dítětě), která ještě není v důchodovém věku.. tak proto mě zajímalo, zda to vůbec jde, když mi to oznamovala účetní....
nebyla, ale je to trochu komplikovanější - sestra je zaměstnaná + pracuje na ŽL.. nastoupila na MD a přitom stále pracuje na ŽL, ale jelikož s malým mimiinkem absolutně nestíhá, tak zaměstnala naši mámu - myslím že jako uklízečku, ale bude se jí starat o dítě tak, aby sestra mohla pracovat několik hodin denně na ŽL... No a účetní z mé práce mi právě říkala, proč nenastoupila na MD namísto mé sestry moje máma, že takhle za ní musí sestra platit odvody a mzdu... tak teda nevím
Ani na rodičovské, platí to stejné jako při mateřské. Jenom nechápu, proč sestra musela zaměstnávat vaši matku, aby mohla pracovat dál na ŽL. Babička pracuje jako uklízečka, tedy uklízí, matka dítěte pracuje na ŽL, a kdo tedy hlídá to dítě, když obě pracují?
že se
>>>>>>>babička bude o vaše dítě starat jsem myslela ve svém
>>>>>>>volnu
>>>>>>>a zadarmo. Tedy pokud jí za hlídání nebudete platit
>>>>>>>vy.
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>aha, není to moje dítě, ale dítě mojí sestry - mě
>>>>>>totiž říkala naše účetní, proč nenastoupila na
>>>>>>mateřskou
>>>>>>namísto sestry naše máma (tj. babička dítětě), která
>>>>>>ještě není v důchodovém věku.. tak proto mě zajímalo,
>>>>>>zda to vůbec jde, když mi to oznamovala účetní....
>>>>>
>>>>>A vnučka byla svěřena babičce do péče?
>>>>
>>>>nebyla, ale je to trochu komplikovanější - sestra je
>>>>zaměstnaná + pracuje na ŽL.. nastoupila na MD a
>>>>přitom
>>>>stále pracuje na ŽL, ale jelikož s malým mimiinkem
>>>>absolutně nestíhá, tak zaměstnala naši mámu - myslím
>>>>že
>>>>jako uklízečku, ale bude se jí starat o dítě tak, aby
>>>>sestra mohla pracovat několik hodin denně na ŽL... No
>>>>a
>>>>účetní z mé práce mi právě říkala, proč nenastoupila
>>>>na MD namísto mé sestry moje máma, že takhle za ní
>>>>musí
>>>>sestra platit odvody a mzdu... tak teda nevím
>>>
>>>Babička, pokud jí nebylo svěřeno dítě do péče, např.
>>>pro nesvéprávnost matky, nemůže být na mateřské
>>>dovolené.
>>
>>a ani teda na rodičovské?
>
>Ani na rodičovské, platí to stejné jako při mateřské.
>Jenom nechápu, proč sestra musela zaměstnávat vaši
>matku, aby mohla pracovat dál na ŽL. Babička pracuje
>jako uklízečka, tedy uklízí, matka dítěte pracuje na ŽL,
>a kdo tedy hlídá to dítě, když obě pracují?
ona je zaměstnána u sestry jako uklízečka, protože přece nemohla napsat smlouvu na opatřovatelku..... takže ta pozice "uklízečka" je pouze vymyšlená, máma nic neuklízí ale stará se o vnučku... a musela ji zaměstnat, protože - jak jsem psala - nestíhala při malém miminku dělat vše na ŽL
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 10. 2010 6:52
Dobrý den,
trochu bych potřebovala "nakopnout". Na mateřskou dovolenou může jít za rodičku pouze manžel nebo i babička? Nebo toto lze jen u rodičovské dovolené - kdyžtak mi stačí nějaký odkaz, abych zjistila, z čeho se komu počítá MD.
A od roku 2011 chce vláda nějak snížit rod. příspěvek - kdyžtak mi také stačí odkaz na nějaký článek, protože mě zajímá zda plánují změny jak v délce rod. dovolené tak ve výši r. příspěvku.
Děkuji za Váš čas :-))