Pracovní úraz - můj první prosím pomoc

• (neregistrovaný)

11. 10. 2010 7:18

Prosím o radu mzdový účetní. Zaměstnanci se stal úraz, drobná ranka na ruce, přeříznuta jedna šlacha, ale bez následků. Na kooperativu jsem zaslala Hlášení poj. události a Zánam o úrazu + jsem zaslala stejné doklady i na pojišťovnu zaměstnance a na bezpečnost práce. Z Kooperativy mi zaslali, že potřebují ještě posudek o bolestném a vyčíslení ušlého výdělku. Zaměstnanec mi přinesl papír s lékařskou zprávou, kde je uvedeno bodové hodnocení, ale není to na tom originále posudku o bolestném. Zaměstnanec byl v pracovní neschopnosti 51kal.dní. Lékařskou zprávu bych zaslala kooperativě, ať zaměstnance proplatí, že? Nevím, ale jak mám vyplnit náhradu ztráty na výdělku, my nic odškodňovat nebudeme, to by měla odškodňovat pojišťovna že? Vyplnila bych jim na tiskopise akorát průměrný hrubý výdělek za pracovní den a zameškanou dobu. Prosím poraďte. Děkuji Hanka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 10. 2010 8:03

vlalet (neregistrovaný)

Re: Pracovní úraz - můj první prosím pom
      měla byste vyčíslit ušlý výdělek- tzn. rozdíl mezi vypočtenou náhradou mzdy+nemocenské dávky a předpokládaný výdělek, který by si za tu dobu vydělal. To můžete vyplatit vy a nárokovat na Kooperativě.

• 11. 10. 2010 8:11

jasná (neregistrovaný)

Asi bych dala zaměstnanci tiskopis ,,Posudek o bolestném,, a poslala bych ho k lékaři si ho nechat potvrdit. Pak spočítáte bolestné=počet bodů, které stanoví lékař x 120(tj. cena jednoho bodu pro letošní rok) a zaslala na Kooperativu.

• 11. 10. 2010 9:23

xy5

to, co vyplatili na nemocen. d., potvrdí na OSSZ
      pokud si nejste jista, všechny dokumenty řádně vyplňte a zašlete k vyplacení přímo Kooperativě
      ti to spočítají a Kč zašlou přímo zam-ci (kopii vyúčtování vám zašlou - to založte)
      pokud bude náhrada vyšší než 5000Kč, bude daněno zálohovou daní a dotyčný si bude muset podat daň. př.
      pokud bude náhrada nižší než 5000Kč, bude daněno srážkovou daní, ta je konečná a můžete provést RZD

• 12. 10. 2010 13:50

katkaj (neregistrovaný)

Zaměstnanci dejte formulář Hodnocení bolestného, ať mu to potvrdí lékař. Zřejmě za to bude lékař chtít nějaký poplatek, tak ať si zaměstnanec vezme doklad o úhradě, Vy ho pak můžete také zaslat na pojišťovnu - proplatí to zaměstnanci.
      Na formuláři vyplňte údaje, které znáte. OSSZ bude muset potvrdit výši nemocenských dávek. Rozdíl dostane zaměstnanec vyplacen.
      U nás ve firmě to praktikuju tak, že zaměstnanci vyplatíme nároky ve mzdě, zdaníme. Zaměstnanci tak nevznikne povinnost podávat DAP v případě, že by mu pojišťovna zdanila plnění zálohovou daní.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).