Dobrý den,
snad by mohl pomoci článek Za švarcsystém hrozí pokuta až 300 000 korun. Jak se mu vyhnout a přesto ušetřit?
Dagmar Kučerová ;)
Dobrý den,
jak OSVČ tvořím projekty pro firmu A a B. Nepravidelně dojíždím do firmy A, kde mám pro práci k dispozici v jejich kanceláři stůl a počítač. Software pro tvorbu projektů mám vlastní (za cca 200 tis). Pro firmu A tak pracuji u nich, i doma na vlastním pc a pro firmu B tvořím pouze z domova. Otázka je, nakolik je to švarc systém, a co by bylo třeba změnit, aby nebyl. Myslím tím třeba platit nájem za kancelář u firmy A?
Dalo by se říci, že švarc systém je pokud pro firmu vykonáváte práci, které jsou jejím předmětem podnikání nebo nebo s ní souvisí, a to v jejich prostorách, s jejími výrobními prostředky (stroji, nástroji, zásobami atd.), tzn. nic není vaším majetkem. Pokud ale používáte vlastní software, jehož vlastnictví můžete doložit, pak se už nemusí jednat o švarc, protože ke své činnosti požíváte vlastní výrobní prostředek - software.
Část definice švarcu je, že firma si má předmět činnosti, ve kterém podniká, zajistit vlastními výrobními silami, tj. výrobními prostory, technologií a zaměstnanci, pokud je to možné. pokud si "najme" jinou firmu na některé činnosti, které souvisí s jejím předmětem podnikání, a některý z těch tří faktorů chybí, tzn. že si jej zajistila třetí firma, kterou si najali, nelze dle mne přímo označit vztah za švarc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Další spor Schillerové s Babišem, tentokrát jde o limity u zdravotních benefitů
Ženám rostou důchody v posledních letech rychleji než mužům
Město chtělo vyšší daň z nemovitostí pro brownfieldy, zdanilo však i školku
Nepodceňte návodné dokumenty a pomůcky k JMHZ
Poplatky za rozhlas a TV se ruší. Nahradí je stát. Lidé mohou přispívat doborovolně
Důležitý dokument pro seniory. Kdy budete potřebovat potvrzení o důchodu
19. 10. 2011 0:58
Dobrý den,
zajímalo by mě, jak je možné, že švarcsystém používá tolik lidí i přes to, že je nelegální? Jak dosáhnout toho, aby mě FÚ jeho používání nedokázal a tím pádem i nepokutoval? Pokud je někde článěk, jak na to vyzrát, tak bych rád poprosil o odkaz, děkuji :)
Pokud se tu už objevilo podobné téma, tak se omlouvám.
Děkuji za odpověď