Prac. nesch., těhotensví, ukončení PP

• (neregistrovaný)

11. 10. 2010 14:26

Dobrý den. Potřebovala bych radu. Jsem již cca 3 měsíce v PN. Chystala jsem se na umělé oplodnění. Nyní jsem 6. dní po transferu embyjka. Zatím se zdá, že se zadařilo. Problém je, že mi již po několikáté volali ze zaměstnání, že mi i přez PN chtějí nechat podepsat dohodu o ukončení pracovního poměru a dát jeden odstupný plat. Vím jistě, že v pracovní neschopnosti zůstanu celé těhotenství, pokud se to opravdu povedlo. Jde mi o to, kdybych jim dohodu podepsala (samozřejmně s větším odstupným) abych měla klid, jestli bych měla pak nárok na mateřskou??? Jak by se počítala???

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 10. 2010 15:33

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: prac. nesch., těhotensví, ukončení P
      Klid budete mít, když na nic takového nepřistoupíte.Není to ani pro Vás výhodné, a dohodu o skončení nepodepisujte.

• 11. 10. 2010 16:02

RenataH (neregistrovaný)

Souhlasím. Kromě toho byste možná taky ani nárok na mateřskou neměla (to záleží na tom, zda byste stihla jít na mateřskou 180 dní po skončení prac.poměru).

• 11. 10. 2010 16:10

v.e.n.d.y.

Je to jejich problém, nic nepodepisujte. Pokud firma končí a propouští zaměstnance, musí Vám dát výpověď a máte nárok na 3 měsíční platy a 2 měsíce výpovědní lhůty, přeci se toho nevzdáte, je to pět platů!!!. A ohledně mateřské Vám již kolegyně psaly své.....

• 11. 10. 2010 16:32

Leona (neregistrovaný)

Moc děkuji za reakce. Firma nekončí, jen se mě chtějí zbavit, protože jsem dostala neschopenku z centra asistované reprodukce a došlo jim, že zkouším otěhotnět. V pátek se mi mají zase ozvat, protože jdu na kontrolu k lékaři. Budu jim muset tedy nějak říct, že dohodu podepíšu až po skončení neschpnosti.... Uvidím co ještě budou chtít zkusit.

• 11. 10. 2010 16:38

v.e.n.d.y.

Žádnou dohodu prostě nepodepisujte. Proč taky? Zbytečně se stresujete a to přeci nepotřebujete. Jste nemocná,půjdete na mateřskou a ONI mají problém, protože nic z toho není důvod Vám dát výpověď! Nemocenskou i mateřskou Vám bude vyplácet sociálka a jde jen o to, že bude použit průměr z toho, co jste si vydělala v zaměstnání. Pokud skončíte, můžete mít problém s mateřskou a s její výší....VY budete mít problém, oni ne...

• 11. 10. 2010 19:11

Katka2 (neregistrovaný)

Na jednu stranu je docela chápu, že z Vás nejsou odvázaný (jestli si dobře pamatuju, je to několikátý pokus a několikátá neschopenka), ale teď už je nebudete stát ani korunu. Klidně jim na rovinu řekněte, že dohodu nepodepíšete, protože byste neměla potom nárok na mateřskou.

• 11. 10. 2010 19:22

Leona (neregistrovaný)

>>>>>>>Dobrý den. Potřebovala bych radu. Jsem již cca 3
      >>>>>>>měsíce v PN. Chystala jsem se na umělé oplodnění.
      >>>>>>>Nyní
      >>>>>>>jsem
      >>>>>>>6. dní po transferu embyjka. Zatím se zdá, že se
      >>>>>>>zadařilo. Problém je, že mi již po několikáté volali
      >>>>>>>ze
      >>>>>>>zaměstnání, že mi i přez PN chtějí nechat podepsat
      >>>>>>>dohodu
      >>>>>>>o ukončení pracovního poměru a dát jeden odstupný
      >>>>>>>plat. Vím jistě, že v pracovní neschopnosti zůstanu
      >>>>>>>celé
      >>>>>>>těhotenství, pokud se to opravdu povedlo. Jde mi o
      >>>>>>>to,
      >>>>>>>kdybych jim dohodu podepsala (samozřejmně s větším
      >>>>>>>odstupným) abych měla klid, jestli bych měla pak
      >>>>>>>nárok
      >>>>>>>na
      >>>>>>>mateřskou??? Jak by se počítala???
      >>>

>Na jednu stranu je docela chápu, že z Vás nejsou
      >odvázaný (jestli si dobře pamatuju, je to několikátý pokus
      >a několikátá neschopenka), ale teď už je nebudete stát
      >ani korunu. Klidně jim na rovinu řekněte, že dohodu
      >nepodepíšete, protože byste neměla potom nárok na
      >mateřskou.

Ne ne, je to moje první neschpenka a první pokus o otěhotnění. Předtím sem si vždy, když jsem byla nemocná vybrala dovolenou, abych nepřišla o příspěvek za nemarodění, který firma poskytuje. Tu dohodu jim po tom, co jsem se dozvěděla nepodepíšu. Nechci mít problémy s mateřskou...

• 11. 10. 2010 19:38

yx (neregistrovaný)

To není pravda, že už je nebude stát ani korunu - náhrada mzdy za nemoc a taky náhrada za dovolenou, která vznikne čerpáním MD, když to vyjde dobře, tak třeba i celoroční nárok. Ale jinak naprosto souhlasím s tím, aby paní žádnou dohodu o skončení nepodepisovala.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).