Re: Majetek Z min. období
>>>Dobrý den, FO postavila budovu - kancelář a sklad na
>>>pronajatém pozemku v roce 2007. Kolaudační souhlas
>>>byl
>>>vydán až v roce 2009, s platností do roku 2010. V
>>>roce
>>>2009 přešel na účetnictví. Náklady na stavbu nebyly
>>>nikde evidovány. Budovu by chtěl návést v roce 2010
>>>do
>>>majetku. Poradil by někdo jak toto zaúčtovat?
>>>Náklady spojené se stavbou se dají vytáhnout z
>>>minulých let, kdy byl majetek pořizováný. Děkuji moc
>>>za
>>>reakce.
>>Podle mě je potřeba stanovit reprodukční cenu, tedy
>>nejlépe kvalifikovaný odhad a za ten vložit budovu do
>>podnikání.
>Právě proto se ptám daňová poradkyně mi řekla, že
>reprodukční cena se může určit až pět let od kolaudačního
>souhlasu. Našla jsem několik dokladů z roku kdy se
>budova pořizovala, ale nejsou všechny.
Ale jak tento majetek zúčtovat? Mělo být navedeno v roce 2009, kdy byl vydán kolaudační souhlas. To se neudělalo, tak v roce 2010, podle dokladů z roku 2007? Navést jako uvedení do užívaní s datumem 1.1.2010 v pořizovací ceně? Popřípadě v roce 2009 udělat podrozvahu?
Já bych to řešila interním dokladem k 1.1.2010, kde bych vypsala veškeré vynaložené výdaje v souvislosti s pořízením majetku, na které máte doklady, a to zpětně od roku 2007. Doklady by byly přílohou interního dokladu. Souhrnná cena je potom cenou vstupní, kterou bych účtovala na 022/491.
Re: Pomůže někdo s oceněním?
Na tento případ by se pak vztahoval §25, odst. 1 lísmeno l (el) Zák. o účetnictví, kde se mj píše .... ,anebo majetek v případech, kdy vlastní náklady na jeho vytvoření nelze zjistit..... se použije reprudukční pořizovací cena. Tazatelka (jak já to chápu) píše v dotazu "náklady nebyly evidovány" tzn, že doklady nebyly zapisovány do UCT (nebo DE) a v další větě píše "náklady se dají vytáhnout z minulých let" což já chápu tak, že kromě toho jednoho dokladu se dají najít a má je. Tak v tomto případě lze zjistit cenu vlastních nákladů pro ocenění.
Re: Pomůže někdo s oceněním?
Omlouvám se možná jsem to špatně formulovala, snažila jsem se napsat srozumitelně. Žádná karta právě vedena nebyla a tak se můžu jen zpětně podívat na výdaje, které souvisely se stavbou. Interním dokladem navedu, podle dostupných dokladů, které údajně byly nedaňovým výdajem v roce 2006, nemohu to překontrolovat, protože není přístupný peněžní deník.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 10. 2010 8:41
Dobrý den, FO postavila budovu - kancelář a sklad na pronajatém pozemku v roce 2007. Kolaudační souhlas byl vydán až v roce 2009, s platností do roku 2010. V roce 2009 přešel na účetnictví. Náklady na stavbu nebyly nikde evidovány. Budovu by chtěl návést v roce 2010 do majetku. Poradil by někdo jak toto zaúčtovat?
Náklady spojené se stavbou se dají vytáhnout z minulých let, kdy byl majetek pořizováný. Děkuji moc za reakce.