Re: Fotovoltaická elektrárna
**Fa - zaučtovat na 042, pak zařadit do majetku,
pokuď budete mít osvobození 5+1, odepisovat jen účetně, ne daňově. Úhradu fa zaúčtujete na výpis z banky, úvěr jako dlouhodobý.
Když vy si nedáte poradit. Píšete "děkuji za každou radu".
To není jen o zaúčtování, to je skutečně na odborné účetní i daňové poradenství.
Už jen posouzení, jak odpisovat,kdy vůbec začít, zda využít současné osvobození.Jaký dopad to bude mít, vzhledem k novému zákonu o dani z příjmu od r. 2011, to je na daňovou optimalizaci.
Bohužel jsem netušila, co taková malá elektrárna na střeše dokáže nadělat paseky. Ráda bych tomu porozuměla,ale nevím, kde se mám obrátit, žádné kurzy atp. v okolí nejsou. A z internetu nic nevyčtu, co člověk to názor, každý tvrdí něco jiného.
Doporučuji - domluvte se ve firmě na tom, že si pro tuto problematiku objednáte externí placené poradenství. Na školení byste měla jít na základní problematiku účetnictví - zaúčtování faktury, úvěru atd. Ale speciálně pro fotovoltaiku (a ještě v dnešní době, kdy se zákony ohledně energetických zdrojů mění za pochodu) by bylo lepší si najít pro placené poradenství erudovanou účetní, které již nějakou společnost vlastnící obnovitelné zdroje (malé vodní elektrárny, fotovoltaické elektrárny,..) účtuje.
Ano? A v čem?
Špatného nebo málo znalého lékaře, stejně tak jako špatnou nebo málo znalou účetní poznáte až v případě průšvihu.
Do té doby si oba myslí, že je vše v pořádku. Bohužel u lékaře jde navíc o život.
Ale určitě nepůjdete k "lékaři", který na to nemá "glejt" a aspoň trochu praxe.
Naopak, pokud máte opravdu snahu o tom vědět víc a udělat to pořádně (tedy tu FVE), tak se obrátíte na odborníka.
Mj. vaše společnost nemá daňového poradce?
Já sama se na ten problém dívám z pozice daňového poradce, kdy "nabádáme" účetní, ať se nebojí zeptat.
Největší umění v tomto oboru ( a samozřejmě ve všech) je přiznat, že něco nevím, a že v současné chvíli je to mimo mé hranice možností.
Daňového poradce se jistě zeptám, mj. jsem tu měla teď kontrolu s FÚ a poradili mi, ačkoliv si myslím, že úplně jistí si v tom také nejsou.Snahu na tom samozřejmě mám, ale pořád si stojím za názorem, že spousta věcí se z internetu dá vyčíst. Nicméně je mi jasné, že je potřeba se obrátit na odborníky.
Moc zajímavá diskuze se tu rozvinula, ale můžete si za to, Petulko, sama. Víte vůbec něco? Píšete že jste a.s. opravdu jste akciovka? V tom případě jsem v šoku z úrovně účetní v akciovce.
Vy se totiž ptáte jednak na úplné základy a jednak v takové šíři, že to vypadá, že z účetnictví neumíte vůbec nic. Odpověď tady většina odpovídatelů zná, ale je tak na půlroční školení, abyste to stihla vstřebat. Váš dotaz působí tak, že nepotřebujete vysvětlit účtování foto-el., ale účtování komplexně. A to vám tady nikdo neudělá, to chce fakt seminář či spíš kurz účetnicví jako takového.
Musím vás ujistit, že asi něco umím, když už tady jsem. Bohužel jsem v té chvíli trochu zazmatkovala a nyní už to mám v pořádku.
Teď mě mrzí, že jsem tady vůbec něco psala, podle těch reakcí jsem se přestřelila. Ale nevím, proč to musí pořád někdo komentovat, já už to považuji za uzavřené.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 10. 2010 11:04
Dobrý den,
moc prosím o radu. Mám dvě faktury na fotovoltaickou elektrárnu, kterou nám postavili. Jsou zaplacené z úvěru, který jsme si vzali na tuto elektrárnu. Jsme a.s., vedeme podvojné účetnictví.
Vůbec nevím, jak mám teď postupovat. Odpisy, zaúčtování faktur, úvěr, jsem začátečník a tohle je pro mě velké sousto.
Děkuji za každou radu.