Re: Nekolidující zaměstnání - strhává se
Ano, strhává, je to klasická DPČ. Je to stejné, jako když má DPČ student nebo důchodce. Nemusí si doplácet ZP do minima, ale z výdělku ho platí. Mohli jste se dohodnout na DPP, tam se ZP a SP neplatí. Jen na okraj, uchazečům o zaměstnání platí stát jen ZP.
Děkuji oběma za odpovědi. Já jsem ve stejné firmě za 7/2010 měla i DPP. Celkový výdělek byl tedy 3200, z toho na DPČ 550 Kč a z toho mi nebylo strženo žádné zdravotní pojištění, tak mi to přišlo zvláštní.
Ještě mě teď napadlo, jestli to není proto, že se jednalo o zaměstnání malého rozsahu, protože na samotnou DPČ jsem vydělala jen těch 550 Kč... To bude asi ono, že?
Z hlediska sociálního jste zřejmě tu DPČ měla sjednanou jako ZMR, takže sociální pojištění se nesráželo, protože výdělek nedosáhl 2000 Kč. Z hlediska ZP se ZMR neposuzuje, tam buď dosáhnete 2 tis - pak se sráží, nebo nedosáhnete - a pak se nesráží.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 10. 2010 13:26
Dobrý den,
jsem vedená na ÚP a zároveň si přivydělávám na DPČ, výdělek do 4.000 za měsíc. Strhává se mi z DPČ také zdravotní a soc. pojištění, když už ho za mě platí ÚP? Z klasické DPČ se ale strhává...
Děkuji zkušenějším za pomoc.