Re: Pokud auto stojí, daň se neplatí?
Musela by SPZ být uložená v depozitu, tedy dočasně odhlášené, jinak Vás nic nezprostí platby sil.daně, jak prokážete, že nejezdilo. Bez SPZ se nedá jezdit.
Já s Vaším názorem nesouhlasím. Zákon o silniční dani § 2 Předmět daně
(1) Předmětem daně silniční (dále jen "daň") jsou silniční motorová vozidla1) a jejich přípojná vozidla1) (dále jen "vozidla") registrovaná a provozovaná v České republice, jsou-li používána k podnikání
....Jakmile máte auto zařazeno v obchodním majetku a neodevzali jste SPZ do depozita, jste povinni platit silniční daň.
urcite platit. auto pro podnikani slouzi i treba jen ve forme odpisu i kdyz stoji.
muzete si zkusit najit judikat, kde se toto i soudilo. manazer mel tezkou autohavarii, prokazatelne lezel rok v nemocnici, auto nemelo v knize jizd nic, bylo nepojizdne, ale protoze nebyl nikdo, kdo by vuz odhlasil a ono stalo jenom na dvore u firmy s SPZ musel silnicni dan zaplatit.
pak by jeste nekdo mel tedy rict, co je to pouzivana. Je pravda, ze ten rozsudek byl jiste pred rokem 2004.
Vuz odepisujete i v mesich kdy za ne nechcete platit? Odpis, povinne ruceni bych bral jako pouzivani, protoze vam to tvori naklady firmy.
A co kdybych se na to podívala takto, pokud auto není "používáno" - tj. nejezdí po silnici - platit daň silniční ( za silnice ) nemusí, to se nijak nevylučuje s tím, že mám auto v nákladech; a výdaje a postupy v účetnictví se toho nijak nedotknou.
Také mně to tak bylo vysvětleno - do roku 2004 se platilo za všechna auta, která byla v obchodním majetku (kromě aut v depozitu) ale teď se platí pouze za vozidla POUŽÍVANÁ k podnikání v daném měsíci, takže dle mého názoru DSL za období nepoužívání platit nemusíte.
Platit se musí za každé evidované auto, které nemá SPZ v depozitu! Nedávno se nám ozvali z našeho FÚ, že zjistili v evidenci vozidla, za která naše firma neplatí silniční daň. Jedno z nich zapomněli majitelé odhlásit při prodeji, to jsme ještě obhájili. Další ale bylo koupené nepojízdné na náhradní díly, nikdo z majitelů si tenkrát ale neověřil, jestl bylo odhlášené nebo alespoň v depozitu. Za tohle auto nám doměřili silniční daň za celou dobu od data koupení, (od roku 2008), přestože i podle kupní smlouvy to byl nepojízdný vrak. Takže - platí se za každé vozidlo, které je v evidenci vozidel a není v depozitu.
U nás šlo o nákladní auto - silniční daň dělá kolegyně, ale nepředpokládala jsem, že by se jinak posuzovalo používání auta u nákladních nebo osobních aut. A ještě jsme zároveň měli třetí případ - nákladní přívěs, koupený na přestavbu na traktorový. Taky ten nám doměřili do data szapsání přestavby (za traktorový se neplatí). Odvolat jsem se zkusíli, ale bojíme se, že jsme jen vyhodili peníze za poplatek. Je to ještě dost čerstvé, takže výsledek zatím neznáme.
Náš zákazník to také zkoušel - neplatit siln.daň, že auto stojí, SPZ nedal do depozitu a ejhle, FÚ na to přišel (někdo to "prásknul") a doměřili mu vše + penále. Nedal na naše doporučení, že platit by měl, když platí i povinné ručení, ale byl "chytrý" a pak na to "dojel".A nevím, jestli by nám stálo za to, kvůli pár stovkám za siln.daň za osobní vozidlo se kvůli slovíčkaření dohadovat s FÚ.
Tady jsem Vám okopírovala článek z ASPI:
Dotaz 2
Pokud podnikatel - fyzická osoba - používal osobní automobil zahrnutý v obchodním majetku k podnikání ve skutečnosti pouze několik měsíců v roce, platí silniční daň pouze za tyto měsíce nebo za celý rok?
Odpověď
Od roku 2004 jsou předmětem daně vozidla pouze v těch kalendářních měsících, ve kterých byla k podnikání použita (to se netýká vozidel s celkovou hmotností min. 12 tun určených výlučně k přepravě nákladů). Vzhledem k tomu je uvedené vozidlo předmětem daně pouze v těch kalendářních měsících, ve kterých bylo k podnikání použito. Také zálohy na daň se platí jen za ty kalendářní měsíce, ve kterých bylo vozidlo předmětem daně.
Tuto diskusi sleduji se zájmem již od včera.Osobně jsem také toho názoru, že pokud auto používáno není, nemusí se dané měsíce platit silniční daň a veškeré dostupné výklady mi to dosud potvrdily. Také by mne zajímal názor FU (byť se mohou u jednotlivých lišit). Dojdete-li ještě někdo k nějaké zajímavé informaci, hoďte ji sem, ať víme víc.>>>>
>>>>>Tak proti tomu doměrku bych se odvolala, neboť zákon
>>>>>hovoří jasně - POUŽÍVAT, ne vlastnit a mít zapsáno v
>>>>>OM!!! A nebylo to vozidlo s hmotností >12 tun?
>>>>Náš zákazník to také zkoušel - neplatit siln.daň, že
>>>>auto stojí, SPZ nedal do depozitu a ejhle, FÚ na to
>>>>přišel (někdo to "prásknul") a doměřili mu vše +
>>>>penále.
>>>>Nedal na naše doporučení, že platit by měl, když
>>>>platí
>>>>i povinné ručení, ale byl "chytrý" a pak na to
>>>>"dojel".A nevím, jestli by nám stálo za to, kvůli pár
>>>>stovkám
>>>>za siln.daň za osobní vozidlo se kvůli slovíčkaření
>>>>dohadovat s FÚ.
>>>
>>>Tady jsem Vám okopírovala článek z ASPI:
>>>
>>>Dotaz 2
>>>
>>> Pokud podnikatel - fyzická osoba - používal osobní
>>>automobil zahrnutý v obchodním majetku k podnikání ve
>>>skutečnosti pouze několik měsíců v roce, platí
>>>silniční
>>>daň pouze za tyto měsíce nebo za celý rok?
>>>
>>>Odpověď
>>>
>>> Od roku 2004 jsou předmětem daně vozidla pouze v
>>>těch
>>>kalendářních měsících, ve kterých byla k podnikání
>>>použita (to se netýká vozidel s celkovou hmotností
>>>min.
>>>12 tun určených výlučně k přepravě nákladů). Vzhledem
>>>k
>>>tomu je uvedené vozidlo předmětem daně pouze v těch
>>>kalendářních měsících, ve kterých bylo k podnikání
>>>použito. Také zálohy na daň se platí jen za ty
>>>kalendářní
>>>měsíce, ve kterých bylo vozidlo předmětem daně.
>>Ano, nemusíte platit, ale nesmíte mít korunu nákladů
>>-
>>tedy ani odpisy, ani povinné ručení, opravu,
>>mytí..prostě NIC.....
>
>blbost. nesmí být používáno, odpisy s používáním
>nemají nic společného.
na FU bych tak volal. ;o)
Klient jim zavolal at mu poradi. Pani mu poradila. Po roce byla pani na skoleni kde chytla moudrost. Vedela komu poradila blbost a dosla to tam domerit. ;o) Pan mel velkou radost.
U nas na jihu cech se s FU preme o vyklad zakonu porad. v 90% staci odvolani na reditelstvi ci ministerstvo o ten zbytek se soudime. Zatim vse nad FU vyhrano, takze z meho pohledu uplne zbytecne se tam ptat. Akorat tak na sebe upozornite.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 10. 2010 7:37
Prosím o ujištění, pokud máme v s.r.o. auto, platíme za něj zákonné pojištění, ale pár měsíců nikam nejelo, tak za ty měsíce nemusíme platit silniční daň, je to tak? Děkuji.