Re: dan z příjmů FO
Tzv. brigády, se již nepoužívá - v dnešní době můžete být zaměstnaná buď na Dohodu o provedení práce (tam je limit 150 hodin/ rok u jednoho zaměstnavatele, daní se buď srážková daň tj. do výdělku 5.000,- Kč/měs. - ta je koncová a nikde se neuvádí) pak může být daň zálohová (podepíšete růžové prohlášení poplatníka) vždy jen u 1 zaměstnavatele, využijete slevu na poplatníka, slevu na studenta. Z DPP se neplatí SP ani ZP. Pokud takovýchto dohod máte více, tak pak si daňové přiznání musíte sama podat. Dále se používají Dohody o pracovní činnosti - tam je to jiné, do výdělku 1999,- Kč/měs. se neplatí ZP ani SP, ale jen daň. S daní je to stené jako u DPP. Záleží, zda podepíšete Prohlášení poplatníka.
pročetla jsem si to, a nějak tomu rozumím, že se tam hlavně jedná o ZP a SP, ale to za mě platí škola pokud vím, agentura mi pouze dává peníze za odvedení práce, a však jestli že si jeden měsíc vydělám dva tisíce, další měsíc 3 000, musim z toho odvádět něco? protože agentura po mě nechtěla ani potvrzení o studiu nic.. akorát mi na začátku dalšího roku zašle potvrzení o příjmech a podle toho pak zjistím kolik mám zaplatit?
Pokud máte Dohodu o pracovní činnosti:
Buď je to ZMR - to znamená nemáte výdělek více než 1999, Kč/měs., tam se neodvádí ZP, SP ale jen daň. Záleží na Vás, jestli chcete zálohovou, nebo srážkovou. Pokud podepíšete Prohlášení poplatníka budete mít zálohovou a tudíž vám žádný daň nevyjde, na konci roku Vám zaměstnavatel udělá roční zúčtování. Pokud ale budete zaměstnána jen u 1 zaměstnavatele. Když jich bude více, tak si musíte DP udělat sama.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 10. 2010 10:32
Dobrý den, chci se zeptat, jelikož jsem studentka a mám jen tak příležitostné
brigády, zajímá mě jestli se i tento příjem nějakým zpusobem daní? už jednou
mi
jedna agentura zasílala přiznání k DPFO, to jsem podle pokynů vyplnila a
zaslala
zpět. nyní pracuji u jiné agentury, kde jsem byla obeznámena že si máme
přiznání
podávat sami. Slyšela jsem také, že přijem se daní teprve tehdy když přesáhne
20 000 za rok. tak nevím co tedy mám dělat. prosím poraďte.