Re: Zákon 491/2001 o volbách do zastup.
Přiznám se, že tento § 40 zcela nechápu, nevidím v něm jasně napsané, že u sčítání nemůže být starosta .. ten náš se tam bude snažit být. On je zároveň také kandidát, tak zd a někdo nevíte, co mu účast starostovi a kandidátovi zakazuje při volbách a při sčítání. Díky všem.
Re: Zákon 491/2001 o volbách do zastup.
§ 40
Sčítání hlasů okrskovou volební komisí
odst.1) V místnosti, kde okrsková volební komise sčítá hlasy, mají právo být přítomni zaměstnanci Českého statistického úřadu, kteří mají pověření podle § 9 odst. 2 písm. e), zaměstnanci obce, kteří mají osvědčení podle zvláštního právního předpisu, 20) členové Státní volební komise a jejího sekretariátu, jakož i osoby, kterým k tomu dala povolení Státní volební komise.
Starosta, pokud není členem volební komise a to nemůže být, pokud je kandidátem, nemůže být v místnosti při sčítání hlasů.
Zaměstnancem obce, který má osvědčení podle zvláštního právního předpisu se myslí osoba podle zákon č. 130/2000 Sb., o volbách do zastupitelstev krajů a o změně některých zákonů
§ 11 Krajský úřad zajišťuje ověřování způsobilosti na úseku voleb pro zaměstnance obce zařazeného do pověřeného obecního úřadu a pověřeného činností na úseku voleb, který prokáže zkouškou potřebné znalosti; o kladném výsledku ověření způsobilosti vydá osvědčení; ověření způsobilosti na úseku voleb nahrazuje prokázání zvláštní odborné způsobilosti podle zvláštního právního předpisu, 12a).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 10. 2010 11:25
Dobrý den, mohl by mi prosím někdo poradit, dle kterého § může nebo nemůže být přítomen starosta či kandidát strany u těchto voleb a sčítání hlasů ? Studuji tento zákon jako člen volební komise a nemůžu se v tom zorientovat. Jsem na rodičovské dovolené a chtěla bych se také zeptat, jak budu zdaňovat případnou funkční odměnu, mám v tom hokej . Děkuji všem za ochotu.