Re: Neplacené volno
to nelze - nepl. volno nejde nařídit
pokud neměl dovolenou, tak mu neměl nařizovat, aby byl doma - resp., pokud mu to nařídil, že nemá chodit do práce, pak budete platit náhradu průměrem (viz § 207-210 Zp)
pokud nechce platit náhradu průměrem, tak ho neměl nechávat doma a měl ho zaměstnat
nepl. volno je vždy na žádost zam-ce, zam-tel může, ale nemusí toto nepl. volno povolit
v povolené žádosti, která musí být přesně od - do (v době nepl. v. nelze platit např. nemoc. d.) a také musí být jasně uvedeno, kdo zaplatí ZP, zda celých 13,5 % zam-ec nebo 4,5 % zam-ec + 9 % zam-tel (nepl. v. neplatí zam-ci, kteří jsou v kat., za kterou je plátcem ZP i stát)
Re: Účetní toho nevědí mnohem víc
To je sice pravda, ale chudáci zaměstnanci i zaměstnavatelé.
Představte si, že by vám mzdu počítala začínající účetní a nezaplatila vám např. správně dovolenou, nebo by vám vypočítala menší nárok, nebo by vám nevyplatila náhradu za dovolenou, případně by vás ošidila při chybném výpočtu o část výplaty. Byla by vaše reakce o tom, že se nic neděje, no tak jste mi vyplatila míň, žádný učený z nebe nespadl a doplatíte mi to až se to někdy, třeba za půl roku naučíte? A práce mzdové účetní není jenom o výpočtu mezd. Až půjdete do důchodu a najednou by se zjistilo, že nemáte na CSSZ nemáte potvrzené roky a příjmy, také by jste byl tak benevolentní a řekl by jste no a co, ona to neuměla a někde se to naučit musela?
>>>Až se někdy divím, že mají odvahu říkat si účetní.
>>>
>>>A neplacené vono vám zaměstnavaetl může i nařídit.
>>>Tedy ne písemně, ale.... A my jsme takoví zbabělci,
>>>že
>>>na to kýveme a žádáme.
>>
>>Nějak se to musí naučit když začínají!!!
>
>To je sice pravda, ale chudáci zaměstnanci i
>zaměstnavatelé.
>Představte si, že by vám mzdu počítala začínající
>účetní a nezaplatila vám např. správně dovolenou, nebo by
>vám vypočítala menší nárok, nebo by vám nevyplatila
>náhradu za dovolenou, případně by vás ošidila při
>chybném výpočtu o část výplaty. Byla by vaše reakce o tom,
>že se nic neděje, no tak jste mi vyplatila míň, žádný
>učený z nebe nespadl a doplatíte mi to až se to někdy,
>třeba za půl roku naučíte? A práce mzdové účetní není
>jenom o výpočtu mezd. Až půjdete do důchodu a najednou
>by se zjistilo, že nemáte na CSSZ nemáte potvrzené
>roky a příjmy, také by jste byl tak benevolentní a řekl
>by jste no a co, ona to neuměla a někde se to naučit
>musela? Tak jestli ste ucetni uz mnoho let tak se nedivim ze je pro vas vsechno jednoduche.ale kazdy musi jednou zacit
Ne, tak to není. Ona to MUSÍ umět než začne. Taky vám doktor nemůže uřezat nohu, jen proto že začíná a spletl si ji s rukou. Nebo vám zubař vytrhne vedlejší zub, protože začíná. Pokud tuto práci příjme, tak musí mít všechny zákony nastudované a ne se tady ptát na takové naprosto základní věci. To není otázka zkušeností, ale znalostí a kolikrát se divím, za co vlastně jsou ochotni zaměstnavatelé platit. Řidič taky nese zodpovědnost za svou práci ihned od začátku, taky netolerujete, že se teprve učí.
Výpočty nároku na dovolenou, doby čerpání, výpočet mzdy, to vše musí umět dřív, než začne tuto práci dělat. Samozřejmě jsou situace, které je třeba konzultovat, kdy výklady jsou nejasné atd. ale to je dost ojedinělé, zdejší pravidelné dotazy se týkají věcí základních nebo logických (věčné dotazy, zda má platit náhradu mzdy, když už není jejich zaměstnanec).
Nebo se to učit v praxi, ale pod dohledem a kontrolou někoho, kdo ví o co jde. Já jsem taky nevěděla vše, když jsem začínala, ale začínala jsem v účetní firmě právě pod kontrolou, takže když jsem něco neudělala, nebo to udělala špatně, ještě před uzavřením mezd to bylo zkontrolováno a opraveno (i vysvětleno a to okamžitě, protože jsem vždy měla někoho přímo za zadkem).
Někteří zam-telé bohužel nechtějí "zbytečně" platit dvě mzdovky současně a pak to takhle vypadá....ale aspoň pátrá, už jsem viděla takové "znalce", kteří si to udělali po svém a když jsem po nich agendu převzala, opravovala jsem to skoro celý rok :o((
Re: Účetní toho nevědí - jen poznámka
Prosím Vás (já nevím co se to poslední dobou zde rozmohlo) neodsuzujte hned že neví, když zde někdo vznese zdánlivě začátečnický dotaz, případně si se situací neumí poradit. Zvláště pokud zde uvede větu "šéf řekl" . Pravděpodobně jste se s tím nikdy nesetkali, a to je dobře, ale představte si situaci, kdy již dohodnuto něco, vyhazov někoho, zaměstnanci se řekne a pak teprve když účetní pátrá a řeší jak různými písemnostni dodatečně situaci "ošetřit" aby nebyl malér, tak se dozví "my jsme to tak udělali, protože jsme rozhodli a vy si to zařiďte do "vašeho" účetnictví tak, aby to bylo podle zákona správně - od toho vás platíme.
A až vás třeba začínající řidič v autobuse nabourá, to ho taky budete takto obhajovat ?? Pokud někdo (znovu opakuji u základních věcí) sám napíše, jak by to řešil a ptá se na názor ostatních, nikdo ho neodsuzuje. Ale když sem "účetní" hodí - pracuje od tehdy do tehdy, jaký má nárok na dovolenou ? Tak to opravdu není v pořádku. O komplikovaných případech tu není řeč.
Ano, máte pravdu, ale snad se u takovýchto případů tazatelé chytnou za nos a své znalosti studiem doplní. To by bylo opravdu přínosem. Nebo vám opravdu připadá, že mzdová účetní, která je za svou práci placen může vznést takovýto dotaz
http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=740861
??
Ale aspoň se zeptají nebo pátrají a snaží se to vyřešit správně, místo toho, aby to nějak udělali, aby to vyřešili co nejdříve. I na tomto serveru se toho člověk hodně naučí, takže bych ty zvídavější a zodpovědnější začátečníky neodrazovala. Každý někdo začínal a ne vždy máte vůbec možnost nějakého dohledu či předání agendy zkušenějším předchůdcem. Chce to trochu zodpovědnosti a pořád je lepší klást hloupé dotazy než to "nějak ušmloulit".
Opravdu bych nechtěla mít mzdovou účetní, která by mi počítala výplatu tak, že by nejprve na internetové diskuzi zjištovala, jak se počítá průměr, kdy se vlastně který používá a v roce měla 3 roky neplatný zákoník práce, tak jak je tady často zvykem a ostatní to ještě omlouvají tím, že začíná a učený z nebe nespadl. Já jako zaměstnanec taky musím pořádně odvádět svoji práci a nikdo se mě neptá, jestli jsem začátečník nebo ne.
S tím souhlasím, ale je fakt, že když už v té situaci je, tak si aspoň snaží poradit tak, aby to bylo dobře. Po tom, co jsem pomalu dva roky napravovala "boty" mého předchůdce, který se neptal a prostě to nějak udělal, beru tu snahu o pořádek o chloup pozitivněji než kdyby to prostě "nějak" udělala. Tady je problém v tom, že na ŽL musíte mít vzdělání a praxi, ale jako zam-ec vůbec nic. A pak to takhle vypadá. Přitom školení je všude habaděj, takže se opravdu dá leccos nastudovat předem...
Teda já nevím, ale někde jsem četla, že i doktoři s několikaletou praxí klidně uříznou pravou nohu místo levé...Nebo obráceně?
Kdysi tu někdo (mám dojem, že Beta) psal krásné přísloví o tom, že nikdo by nechtěl vyrábět židle, přestože už na nich seděl, nikdo by nechtěl pokládat střechu, přestože už někdy bydlel, ale každý by chtěl dělat mzdy, protože už někdy dostal výplatu. To se mi líbilo a v tom vidím ten problém dnešní doby - někteří zaměstnavatelé si myslí, že naučit se dělat mzdy je vlastně brnkačka a že to zvládne každý, no a tak když potřebuje mzdovku, sáhne do řad vlastních zaměstnanců, vybere nejschopnější servírku, možná jí koupí knížku a posadí jí k počítači,aby mu ty mzdy nějak spočítala. Přece nebude platit za větší peníze kvalifikovanou mzdovku, která by mu snad ještě i říkala, co dělá špatně a že to takhle podle zákona dělat nesmí.
Ono to taky není vždy, záleží na domluvě a vztazích mezi zaměstnanci a zaměstnavateli. Pokud jsou normální a dobré, tak není problém, když vím, že zaměstnavatel má potíže, si klidně o to neplacené volno požádat, když vím, že to pomůže a že příště zase vyjde zaměstnavatel vstříc mně, když budu potřebovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 10. 2010 11:41
Dobrý den chtěla bych se zeptat, když má někdo neplacené volno kdo za něho platí soc a zdrav. děkuji.