Re: MD a PPM
mateřská dovolená, tj. volno u zam-tele, když pobíráte peněžitou pomoc v mateřství (pobíráte Kč od státu po dobu 28 týdnů, jsou výjimky, ale těmi nebudu plést)
po tomto si žena může u zam-tele (písemně) požádat o čerpání dovolené (§ 217/5 Zák.pr.) a už v této době, kdy má příjem za čerp. d. od zam-tele, může na kontaktním místě požádat o rodič. příspěvek (jeho délku pobírání v Kč si zvolí sama - dle zákona buď do 2, 3 nebo 4 let) - příští rok se mají dít v rodič. př. změny (jsou avizovány, ale ještě nejsou schválenyl)
nezávisle na tom, jakou délku rodič. př. si zvolí, požádá (písemně) zam-tele o čerpání rodič. dovolené (to je volno u zam-tele), jeho délka je max. do 3 let dítěte, pak se musí vrátit zpět do práce nebo může požádat o čerp. nepl. v. např. do 4 let dítěte, ale toto nepl. v. může, ale nemusí zam-tel povolit čerpat
Děkuji podívám se do historie.
A ještě pro potvrzené mé domněnky: pokud mi neposlala žádnou žádost má to do 3 let věku dítěte a pokud do té doby nenastoupila, já jsem si toho vešimla a ona se neozvala, tak ji můžu dát výpověd nebo je moje povinnost si pohládat že se má vrátit a kontaktovat ji?
Žádost o rodičovskou dovolenou byste měla mít. V této žádosti má být uvedené, jak dlouho chce na rodičovské být (třeba půl roku nebo rok, maximálně do 3 let dítěte). Pokud tam není upřesněná doba, jak dlouho chce na rodičovské být, má se za to, že jakoby požádala na nejdelší možnou dobu, tzn. do 3 let dítěte. V takovém případě má den po 3. narozeninách nastoupit do práce. Pokud by nechtěla nebo nemohla nastoupit, musela by se nejprve se zaměstnavatelem dohodnout na neplaceném volnu (to ale zaměstnavatel povolit nemusí). Pokud by si nepl. volno nedohodla a do práce nenastoupila, má neomluvenou absenci. Můj názor je ten, že za pár dní áčka je možno zrušit prac. poměr dle § 55. Včera zde někdo psal, že jakýsi soud rozhodl, že by se měla upozornit, že jí rodičovská bude končit, tak nevím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 10. 2010 13:26
Chápu správně že PPM je peněžitá pomoc v mateřství která se pobírá po dobu 28 týdnů na MD a pak následuje RD a na té se pobírá rodičovský příspěvek do x let dítěte?
Mám v tom trochu chaos, pletou se mi pojmy.
Moc děkuji za odpověd