Re: Zaměstnavatel neplatí pojištění
Ano, pokud by Vám strhával a neposílal, tak bude připadné řízení vedeno s ním. Ale můžete se osobně dostavit na ZP i OSSZ a tam se zeptat.
Problémy jen pokud Vás zaměstnavatel nepřihlásil na Vaši zdravotní pojišťovnu a na OSSZ. Dále v případě, že jste členem statutárního orgánu u zaměstnavatele (např. zaměstnanec a současně člen dozorčí rady). Jestli platí nebo neplatí neovlivníte.
Doporučuji zjistit, zda Vás přihlásil na zdravotní pojišťovnu. Zavolejte na hotlinku své zdravotní pojišťovny a zeptejte se jich, zda Vás zaměstnavatel přihlásil jako svého pracovníka. Pokud nepřihlásil, bude po Vás zdravotní pojišťovna vymáhat zdravotní pojištění jako po osobě bez zdanitelných příjmů (pokud nejsou současně OSVČ nebo neplatíte zdravotní pojištění z jiného pracovního poměru).
Dále můžete po konci roku poslat na ČSSZ Praha 5 žádost o zaslání informativního osobního listu důch.pojištění.
Česká správa sociálního zabezpečení
Odbor správy údajové základny
Křížová 25
225 08 Praha 5
V Praze dne:
Prosím o zaslání Informativního osobního listu důchodového pojištění.
jméno:
příjmení:
rodné příjmení:
u žen všechna další příjmení:
datum narození:
rodné číslo:
adresa, na kterou má být informativní osobní list zaslán:
PODPIS ŽADATELE
V každém případě - schovávat pracovní smlouvy, výplatky, vůbec vše, co by v budoucnu při problémech mohlo doložit, že jste byl zaměstnaný a jakou jste měl mzdu.
Paní V. má přeci pravdu: pokud by zaměstnavatel paní Terezu nepřihlásil na ZP, tak paní Tereze po nějaké době přijde domů dopis, kde ji budou žádat o zaplacení dlužného pojistného.... Takže skutečně je nejlepší vše ověřit na ZP i OSSZ, zda je všude hlášená.
Problém s důchodem by mohl nastat, kdyby zaměstnavatel neodevzdával Evidenční listy - tazatelka by si měla schovávat také jejich kopie a pokud je nedostala, tak si je od zaměstnavatele vyžádat. Nejlepší je občas si nechat poslat Informativní list důchodového pojištění (viz. jedna z předchozích odpovědí) a pokud by za nějaký rok něco chybělo, tak vždy co nejdříve dohledat a snažit se, aby to dal zaměstnavatel do pořádku.
Nepsala jsem, že sociálka bude vymáhat dlužné pojistné.
Psala jsem, že zdravotní pojišťovna v případě, že nebude pracovník zaměstnavatelem přihlášen, bude považovat pracovníka za osobu bez zdanitelných příjmů a bude po něm chtít dlužné pojistné. Pokud není pracovník osobou, za kterou platí zdravotní pojištění stát nebo OSVČ, tak se to opravdu může stát. Ve svém okolí jsem měla i případ, kdy zaměstnanec byl chvíli jako OBZP a při nástupu do práce nenahlásil změnu na zdravotní pojišťovnu. Zaměstanavatel pracovníka přihlásil k pojištění. Přesto pojišťovna za cca půl roku poslala zaměstnanci dopis s tím, že ho eviduje jako OBZP a že měl celou dobu platit zdravotní pojištění, které chtěla doplatit. Musel jít na pojišťovnu a dokladát pracovní smlouvu, výplatky atd. Chyba pracovníka - měl nahlásit ukončení stavu OBZP, v tomto případě naštěstí s dobrým koncem.
>
>>V každém případě - schovávat pracovní smlouvy,
>>výplatky, vůbec vše, co by v budoucnu při problémech
>>mohlo
>>doložit, že jste byl zaměstnaný a jakou jste měl
>>mzdu.
>To ano s tím souhlasím.
>
>Ale, že bude ZP nebo sociálka vymáhat dlužné na
>zaměstnanci je blbost, nestrašte.
>
>to není blbost, pokud zam-tel zam-ce nepřihlásí, ZP jej považuje za OBZP. Zaměstnání pak musí zam-ec prokázat např. pracovní smlouvou. Pokud by zam-tel zam-ce přihlásil a neplatil, pak samozřejmě ZP nic vymáhat po zam-ci nemůže.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 10. 2010 21:16
Dobrý den. Mám podezření, že můj zaměstnavatel neplatí sociální a zdravotní pojištění i když s ním mám uzavřenou řádnou pracovní smlouvu na hlavní pracovní poměr a dostávám pravidelně mzdu. Chci se zeptat, jaké následky to pro mě bude mít? Zda bych měla problém v případě nemoci, nebo při odchodu do důchodu? Mám z nějakého důvodu pátrat a pravdu zjišťovat? Děkuji.