Re: doba určitá déle jak 2 roky
Dva roky jsou do 7.9.
Dál to vidím jen na dobu neurčitou.
Podložit se to nedá, protože zákoník práce je koncipován - co není zakázáno, je dovoleno. Takže zaměstnanec může napsat žádost, že žádá o prodloužení PP nad 2 roky do ... nějaké datum, protože např. potom má zajištěné jiné zaměstnání , odjíždí do ciziny nebo prostě si vymyslíte nějaký důvod, proč je vlastně pro zaměstnance výhodnější být zaměstnán déle než 2 roky.
Jenže vůči tomu zaměstnanci je to podle mě nefér, když neví co podepisuje..netuší že ho zaměstnavatel bude chtít vyhodit za tu dobu co mu podepíše..dnes máme 14.10. a on měl dobu určitou do 8.9. takže pro něj pořád pracuje a má automaticky dobu neurčitou od toho 8.9...což zřejmě neví a zaměstnavatel mu dá podepsat něco takového..
já bych zam-ce nepodceňovala
třeba již dávno pracuje s vědomím, že má PP na dobu neurčitou
určitě se jedná o svéprávného zam-ce a je mu jasné, že něco podepisovat se zpětným datumem a ještě jako že on žádá nebude až tak podle zákona (to přece nikdo, kdo má trochu rozum pohromadě, nepodepíše)
Já bych to viděla trochu jinak:
1. Prolomit limit 2 let je možné za využití některé z výjimek § 39 ZP - chybí, zda se zaměstnavatel některou z nich zabýval (navíc o jejich existenci nerozhoduje pochopitelně inspektorát práce, ale soud).
2. Co není zakázáno, je dovoleno, je sice platné pravidlo, ale zrovna § 39 s výjimkou odst. 1 je uveden ve výčtu ustanovení, od nichž je zakázáno se odchýlit. Tento zákaz však není absolutní a neplatí v případě, je-li odchylka ve prospěch zaměstnance (neplatí jednotný názor, kdo posoudí, zda je ve prospěch zaměstnance).
3. Zároveň platí, že neplatný je právní úkon, kterým se zaměstnanec předem vzdá svých práv = § 19, který uveden ve výčtu §§, od nichž je zakázáno se odchýlit absolutně.
Bod 2 ve spojení s bodem 3 = zaměstnanec se platně nemůže vzdát ochrany, která je mu zákonem poskytována, byť by daným úkonem požadal, souhlasil apod.
>>>>Tento zákaz však není absolutní a neplatí v případě,
>>je-li odchylka ve prospěch zaměstnance (neplatí
>>jednotný
>>názor, kdo posoudí, zda je ve prospěch zaměstnance).
>>3. Zároveň platí, že neplatný je právní úkon, kterým
>>se zaměstnanec předem vzdá svých práv = § 19, který
>>uveden ve výčtu §§, od nichž je zakázáno se odchýlit
>>absolutně.
>>Bod 2 ve spojení s bodem 3 = zaměstnanec se platně
>>nemůže vzdát ochrany, která je mu zákonem
>>poskytována,
>>byť by daným úkonem požadal, souhlasil apod.
>>
>
>
>Když si zaměstnanec požádá, tak to asi potom nebude
>dávat k soudu. Někde v minulosti to tu Pája důkladně
>probíral.
Tady je ta debata, i moje vyjádření, ohledně JUDr. Šubrta, který nám totéž říkal na školení, že tedy na žádost zaměstnance - LZE.
>Tak jsem ještě doproštudoval další ust. a výklad ZP a
>musím omluvně konstatovat, že jsem si to vykládal
>nejspíš špatně a protože bych nerad mátl tazatele i
>ostatní, tak nyní jsem došel k tomuto:
>§ 363/1 ZP uvádí ust.ZP, kterými se zapracovávají
>předpisy Evr.společenství, mezi nimi je i § 39/2-6 našeho
>ZP. Odchýlení od těchto ustanovení je možné jen
>,pokud jde o odchýlení ve prospěch zaměstnance a pouze on
>má právo se rozhodnout, jestli odchýlení od zákona
>považuje pro sebe za prospěšné. Z toho vyvozuji závěr, že
>pokud požádá zam-tele prokazatelně-písemně-o další
>prodloužení doby určité, jde o odchýlení od ust.ZP ve
>prospěch zaměstnance, o kterém sám takto rozhodl a je to
>možné.
Jo Pájo, teď jste to trefil na hlavičku, já si nemohla vzpomnět, čím to odůvodnil, věděla jsem, že něco ´kolem toho Evropského společenství a odchýlení se ve prospěch zaměstnance, ale nechtěla jsem to poplést, tak jsem to nezmiňovala. Ale toto je přesně ono, co JUDr. Šubrt zmiňoval. Díky moc
Autor zprávy: all
Čas zápisu: 3.6.2010 14:42 z adresy 91.215.13.xxx
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 10. 2010 9:11
Dobrý den, prosím moc o radu..zpracovávám mzdy jednomu zaměstnavateli, který má zaměstnance na prac.smlouvu od 8.9.2008..má udělaný dodatek o prodloužení na dobu do 8.9.2010..zaměstnavatel mu nechce dát prodloužení na dobu neurčitou..má s ním nějaké problémy..chtěl by udělat dodatek a ještě prodloužit např. o 3 měsíce..lze to když to oba podepíší?existuje nějaký paragraf?nemohu nikde nic najít..vím jen že po uplynutí 2 let je možno sjednat poměr jen na dobu neurčitou. Děkuji předem moc.