Re: přerušení RD - Stanley
Já to tedy nestihla, a docela dost mě štve, že se tu mažou podobné příspěvky, když k tomu není vůbec žádný důvod. Zrovna nedávno jsem hledala odpověď na jeden dost důležitý dotaz a bylo to pryč, mohl by admin odpovědět, podle jakého klíče něco nechává a něco maže?
Re: přerušení RD - Stanley
Tak já se to pokusím celé nějak shrnout.
Šlo o debatu asi řed 2 dny, kdy VH psala, že i když zaměstnavatel souhlasí s čerpáním řádné dovolené, i když zaměstnankyně nastoupila na rodičovskou dovolenou - tuto nelze přerušit.
Můj názor je tento: výraz přerušit RD zákoník práce skutečně nezná, ovšem v praxi zamýšlenou věc - vyčerpání řádné dovolené lze (se souhlasem zaměstnavateleú provést.
Zaměstnankyně má např. (všechna data jsou pouze vymyšlená, nutno přizpůsobit skutečnosti) požádáno o RD od 1.10.2010 do29.9.2013 a nyní se rozhodla, že z důvodu toho, že nelze věřit našim zákonodárcům, že až se navrátí z RD bude platit nynější ustanovení ZP, že si dovolenou , na kterou vznikl nárok za rok 2010, bude moci vyčerpat, požádat zaměstnavatele o její čerpání.
V praxi nutno provést takto:
- zaměstnankyně požádá zaměstnavatele o ukončení (čili ne o přerušení) RD např. dnem 31.10.2010.
- následně požádá zaměstnavatele o čerpání dovolené za rok 2010, např. od 1.11.2010 do 30.11.2010(dle skutečného nároku)
- dále požádá o RD od 1.12.2010 (zde zaměstnavatel , na rozdíl od předchozích 2 žádostí, je povinen vyhovět).
Takže provést to opravdu lze, záleží na tom, zda zaměstnavatel souhlasí nebo ne. Jde o to, že může mít zástup, kterému by ukončením RD původní zaměstnankyně automaticky PP skončil a po opětovném nástupu původní zaměstnankyně na RD byl ten zástup musel znovu přijmout. (nebo může mít obě, pokud by měl pro obě místo, to lze řešit podle potřeby zaměstnavatele).
Tak doufám, že jsem nic nezapomněla, a je to srozumitelné. Hezký den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 10. 2010 9:33
Tak nevím, proč nám to admin smázl, stihl jste mou odpověď přečíst ? Nebo to mám vyplodit znovu ?