Re: Nepotřebný dlouhodobý majetek
Výdaje podle § 24/1 ZDP musí být vynaloženy na dosažení, zajištění a udržení příjmů (současných nebo budoucích). Výdaje podle § 24/2 ZDP nemusejí mít přímou souvislost s příjmy. Stačí, když souvisejí s činností poplatníka.
Kopíruji z pokynu D-300:
Výdaje (náklady) vymezené v § 24 odst. 2 zákona jsou daňovými výdaji podle § 24 odst. 1 zákona bez ohledu na skutečnost, zda slouží k dosažení, zajištění nebo udržení zdanitelných příjmů za předpokladu, že v příslušném ustanovení není omezující podmínka jinými ustanoveními tohoto zákona nebo jiného zvláštního právního předpisu (např. § 24 odst. 2 písm. j) bod 5 zákona).
Odpisy HM jsou uvedeny mezi výdaji podle § 24/2 ZDP
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
14. 10. 2010 11:34
Prosím o radu. Vedu PU a jsem s.r.o. Mám dlouhodobý majetek, který mi sloužil pro ekonomickou činnost. Teď již tuto činnost nevykonávám, ale majetek mám pořád, není zcela odepsán, ani účetně ani daňově. A já se ptám, mohu ho dále evidovat jako svůj majetek, odepisovat jej účetně i daňově? Trochu mi v tom brání ZoDzPř § 24 - výdaje vynaložené na dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů..., ale na druhou stranu ZoÚ § 28 mluví o účetních odpisech, kdy ÚJ, které mají vlastnické právo k majetku o něm účtují. Je mi jasné, že evidovat ho musím, dokud ho nezlikviduju, ale co s těmi odpisy, daňové ne, ty mám přerušit a účetní můžu využít? Poradí mi prosím někdo zkušený? Děkuji. Kamila