Re: dobrovolný plátce dph
1) dobrovolný plátce se přihlásí, obrat FU nijak nepředkládá. Obrat pro DPH jsou zjednodušeně vydané faktury (i neuhrazené), účtujeteli v podvojném účtu tak výnosy 6xx související s vaší činností. Dobrovolný plátce je vždy kvartální.
Měsíční se můžete stát přesáhne li obrat 2 mil za 12 měsíců po sobě jdoucích.
Měsíční se musíte stát přesáhne li obrat 10 mil . .. .
(v obratu od 2 mil do 10 mil se můžete rozhodnout zdali bude vaším obdobím měsíc nebo kvartál)
2)Jestli máte živnost, která může uplatnit paušál 60%, tak můžete . . . je li to první rok podnikání, to nehraje roli.
Minimální základ daně je od roku 2008 zrušen - tzn. je zrušené i osvobození prvních 2 let od tohoto základu.
Dle mého musí vždy na přihlášku k registraci DPH vypsat obraty, a to z důvodu kontroly, zda DS náhodou nevznikla povinnost stát se plátcem ze zákona a jedná se skutečně o dobrovolného plátce...
Dobrý den,
ano je to skutečně dobrovolný plátce. Obrat jsem zjišťovla, protože mi volala, že ji na fin. úřadě řekli, až se přijde přihlásit, že bude vyplňovat jakýsi formulář, kde chtějí obraty. Tak mi volala o co jde, proto jsem se ujištovla. Ale 100% je dobrovolná, obrat na povinnou nemá. Díky Jana
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 10. 2010 10:10
Dobrý den, prosím o radu, dobrovolný plátce dph, jde se přihlásit na FÚ, chtějí obrat za loňský rok + za 3 měsíce zpětně.
obrat pro dph je tedy:všechny přijaté peníze + vydané fa, které ještě nejsou zaplacené? Je to tak?? nyní tedy bude čtvrtletním plátcem. A od kdy je měsíční je to obrat za 12 měsíců 10 mil?? Je to tak dobře?
a ještě jeden : živnostník - zrušení pozastavení živnosti od 6.10.2010, může uplatnit 60% výdaje při podání přiznání k dani fyz. osob za rok 2010?? Neni to nijak omezené první rok podnikání?? Díky