Re: oprava auta a pojišťovna
To je obvyklý postup. Dostanete fakturu za opravu auta, dáte si ji do nákladů na 511/321 a uplatníte DPH 343/321. DPH zaplatíte opravně 321/221. Náhradu škody od pojišťovny proúčtujete 378/648 (event.668, jak jste zvyklý). Jelikož zřejmě pojistné plnění bylo zasláno rovnou opravně, tak uděláte zápočet 321/378.
Můžete kouknout i zde do historie, je to naprosto běžná věc, zde často opakovaná.
Pokud nejste plátce DPH, měla to pojišťovna zohlednit a plnit včetně DPH.
Pokud jste plátce, pak si odečtete DPH z faktury a zaplatíte servisu, v tom problém nevidím.
Jak budu uplatňovat došlou fakturu od autoopravny v DE? Chápu dobře, že si ji dám do nákladů celou i s DPH? DPH vrátím autoopravně a nevím jak postupovat s částkou základu na faktuře. Dám si to pak do příjmu? Nerozumím tomu. Já sám budu hradit jen DPH autopravně.
Tak znovu - jste plátce DPH? Předpokládám,že ano.
1) přijde faktura za opravu, zapíšete základ daně do svých daňových výdajů a uplatníte si odpočet DPH.
2) zaplatíte opravně jenom DPH
3) dostanete dopis od pojištovny, že uznává plnění a Vy si toto musíte zapsat do DE jako zdanitelný příjem
4) příjem od pojištovny a dlužná částka opravně se mezi sebou započítá
Ve výsledku musíte mít v peněžním deníku výdaj na celou opravu a příjem od pojištovny
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 10. 2010 10:33
Dobrý den, prosím poraďte, Mám auto na leasing, které je v poodnikání. Auto jsem musel dát do opravny, protože do mě naboural jiný řidič. A teď mi došela od autoopravny faktura, kde po mě chtějí zaplatit DPH za opravu, protože pojišťovna jim to nechce proplatit. Lze tuto náhradu vymáhat po mě? Nehodu jsem nezavinil. Jak mám postupovat?