SMS jízdenky přefakturace

• (neregistrovaný)

18. 10. 2010 10:45

Jedná se mi jestli jsem správně pochopila změny DPH 2010.
    Mívám k přefakturaci hovorného nad limit i jízdenky MHD.
    Operátor je eviduje jako platby 3.stranám bez DPH.
    Já je taky přefakturovávám bez DPH, je to tak správně? Vím, že třeba v případě poštovného DPH při prodeji zákazníkům účtuji, nemáme licenci pošty. V případě těchto jízdenek ale "neposkytujeme" žádnou službu, pouze přeposíláme platbu, cenu jízdenky nenavyšuji o DPH, dělám to dobře? Děkuji předem, dělám to tak od začátku roku, nějak jsem znejistila.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 10. 2010 11:49

Jana N. (neregistrovaný)

Re: SMS jízdenky přefakturace
      u přijaté jízdenky MHD děláme odpočet 10% ř.41, při přefakturaci
      bych 10% zase odvedla na výstupu ř.2

• 18. 10. 2010 12:16

zuzana J (neregistrovaný)

Ve faktuře od telefonního operátora je to účtováno za SMS jízdenky jako platba 3-tím stranám mimo DPH.
      Já ho na vstupu neuplatňuji. Nemám jízdenku.
      Je to služební mobil a v případě že si třeba zaměstnanec soukromě odešle sms jízdenku tak mi to pouze vrátí do pokladny 26 Kč přes účet 335.
      Jenže je tady jeden NEzaměstnanec, kterému přefakturovávám mobil nad limit, taky má občas sms jízdenku. Vystavuji mu fakturu přes účet 315 + DPH za mobil, to mu mám přičíst k 26 kč za jízdenku ještě 10%?
      Doteď jsem mu přeúčtovávala platby 3-tím stranám bez DPH, jelikož na faktuře od dodavatele je mám taky bez DPH. Prosím, zamyslete se nad tím ještě jednou. Není to klasická jízdenka do nákladů . . .

• 18. 10. 2010 12:22

I. (neregistrovaný)

Také bych z jízdenek odváděla DPH a sice rozdělit 26,- na základ daně a DPH. To, že Vy na vstupu nemáte daňový doklad k jízdenkám na uplatnění DPH, je Váš problém, uplatňovat DPH není Vaše povinnost.

• 18. 10. 2010 12:34

A máte skutečně zkušenost s fakturami od telefonních operátorů?
      To, že se jedná o jízdenky pouze dedukuji podle částky 26 Kč, mají tam i jiné poplatky přes operátora mimo klasické telefonování. . .
      Někdy 99 Kč - platba 3-tím stranám atd. . . to všechno mimo klasické telefonování dávám do částek "nad limit" a přefakturovávám jim to.
      Sám operátor to eviduje jenom jako platbu, Já přece nemůžu odvádět s jízdenky na výstupu 10% když to odvádí dopravní podnik? Šlo mi o to jestli nemám 26 Kč navýšit o 2,60 jako dph na výstupu ... . jako v případě poštovného. to ale Já skutečně posílám poštou balík a nemám poštovní licenci tzn. nejsem osvobozená. Prosím zamyslete se nad tím z této strany. . . .Já žádnou službu neposkytuji, pouze přefakturovávám platbu . . .

• 18. 10. 2010 13:21

>>>
      >>Také bych z jízdenek odváděla DPH a sice rozdělit
      >>26,-
      >>na základ daně a DPH. To, že Vy na vstupu nemáte
      >>daňový doklad k jízdenkám na uplatnění DPH, je Váš
      >>problém,
      >>uplatňovat DPH není Vaše povinnost.
      >
      >A máte skutečně zkušenost s fakturami od telefonních
      >operátorů?
      >To, že se jedná o jízdenky pouze dedukuji podle částky
      >26 Kč, mají tam i jiné poplatky přes operátora mimo
      >klasické telefonování. . .
      >Někdy 99 Kč - platba 3-tím stranám atd. . . to
      >všechno mimo klasické telefonování dávám do částek "nad
      >limit" a přefakturovávám jim to.
      >Sám operátor to eviduje jenom jako platbu, Já přece
      >nemůžu odvádět s jízdenky na výstupu 10% když to odvádí
      >dopravní podnik? Šlo mi o to jestli nemám 26 Kč
      >navýšit o 2,60 jako dph na výstupu ... . jako v případě
      >poštovného. to ale Já skutečně posílám poštou balík a
      >nemám poštovní licenci tzn. nejsem osvobozená. Prosím
      >zamyslete se nad tím z této strany. . . .Já žádnou
      >službu neposkytuji, pouze přefakturovávám platbu . . .

Je vlastně jedno, jestli jsou to jízdenky, nebo nějaká "zábava" přes operátora . . . ve firmě se k tomu stavíme že nám to ten, kdo číslo používá zaplatí. . . neúčtuji na nákladové účty ale to přes 3-jky.
      Když to má na výpise mobliního čísla zaměstnanec, tak zaúčtuji tuto položku z faktury 335/321 a zaměstnanec tuto částku vloží do pokladny. . . . žádná faktura, žádné DPH.
      Ale mám člověka, co není zaměstnaec - smlouva o spolupráci na iČO. K dispozici má telefon a nějaký limit. Když ho překoročí účtuji tuto částku ne do nákladů ale na 315,343 /321 a jemu vystavím "přefakturaci" 311/ 315,343.
      A v duchu této přefakturace tam má i platby 3-tím stranám . . . ne jenom jízdenky, prostě zábavu, To mám z toho odvádět DPH?

>
      >

• 18. 10. 2010 14:12

Karel5010 (neregistrovaný)

u plateb třetím stranám nemůžete vědět, co to bylo, jestli za jízdenky, dary zvířátkům nebo erotický klub na Antilách. Tím pádem ani sazbu DPH. Spíš bych doporučoval interní směrnici, kde se stanoví postup pro účtování MHD - datum, seznam, podpis...

• 18. 10. 2010 14:25

I v případě, že mi to MHD platí do pokladny? Není to náklad firmy?
      Nemusím se přece zajímat kam kdy jeli . . když mi to zaplatí, účtuji na 3xx, ne do nákladů.
      Spíš mi opravdu jde o to DPH státu. Snad ho probůh nemám odvádět z něčeho co si zaměstnanci potažmo někdo na spolupráci platí z mobilu a mně to taky zaplatí a já to zaplatím operátorovi.
      Proč bych to já zatěžovala DPH?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).