Re: Kovový odpad - DPH?
Určitě už ze sběrny nedostanete žádnou platbu jako doplatek DPH.
Udělejte propočet DPH shora.
Já se setkala s tím, že po odevzdání šrotu dostaneme doklad s částkou. My na tu příslušnou částku vystavíme fakturu, rozdělíme na základ daně a daň a poté nám kovošrot naši fakturu zaplatí. Opravdu je to ale částka již konečná, tedy nikoli bez DPH. Pokud odevzdáme třeba papír, kde už dostaneme peníze s lístečkem, žádnou fakturu nevystavuji, ale udělám si v pokladně odvod DPH na základě toho mého příjmového dokladu. Opět obdrženou částku koeficientem rozpočítám na základ daně a daň.
výkupní cena šrotu je pro obyvatelstvo konečná, ale pro podnikající osoby, které jsou plátci DPH nikoli>. Zřejmě ten co dovezl kovový odpad nenahlásil, že je to odpad firemní a nechal si vystavit doklad na jméno ( jako od obyvatelstva). a tím pádem došlo k proplacení v hotovosti. Tím se podnikající plátce DPH o těch 20% ochudil....... . Uvažujte, oni vÁM PŘECI NEMOHOU VYPLATIT CENU S DPH, oni přece nejsou dodavatelé, ale odběratelé., KDYŽ NA TO NEMAJÍ OD vÁS JAKO OD DODAVATELE DD.Výkupčí po oznámení odpadu na firmu je povinný ze zákona O ODPADECH vystavit doklad o převzetí odpadu, POKUD JE TO ODPAD DOVEZENÝ FIRMOU ,na dokladu uvede výkupčí cenu výkupní, s poznámkou , že tato cena je bez DPH. Firmám nesmí VÝKUPČÍ VYPLATI T HOTOVOST. POVINNOSTÍ DODAVATELE je na základě dokladu o převzetí odpadu,vystavit fakturu.Pokud není plátcem DPH, je to doklad konečný a pokud je plátce DPH nárokuje si 20%DPH k této ceně výkupní.
Podívala jsem se na stánky několika výkupen. Nikde nemají uvedeno, že jsou jiné výkupní ceny pro obyvatelstvo a jiné pro firmy. Nebo jiné pro plátce a jiné pro neplátce DPH. V zákoně jsem nenašla, že by nemohli firmám vyplácet peníze v hotovosti.
Prosím mohla byste napsat kde mohu hledat, jaké to jsou §§?
Děkuji
Právě proto, že nemohou mít jinou cenu pro neplátce a pro plátce. V konečné fázi podle Vás ale jinou cenu mají.Když vystavíte DD jako plátce DPH , tak se vám výkupní cena sníží o to DPH, takže v konečné fázi prodáte za míň. DD pošlete na odběratelskou firmu a ta se jenom směje, že na Vás vydělala dalších 20%
vý odpad nenahlásil, že je
>>>>to
>>>>odpad firemní a nechal si vystavit doklad na jméno (
>>>>jako od obyvatelstva). a tím pádem došlo k proplacení
>>>>v hotovosti. Tím se podnikající plátce DPH o těch 20%
>>>>ochudil....... . Uvažujte, oni vÁM PŘECI NEMOHOU
>>>>VYPLATIT CENU S DPH, oni přece nejsou dodavatelé, ale
>>>>odběratelé., KDYŽ NA TO NEMAJÍ OD vÁS JAKO OD
>>>>DODAVATELE
>>>>DD.Výkupčí po oznámení odpadu na firmu je povinný ze
>>>>zákona O ODPADECH vystavit doklad o převzetí odpadu,
>>>>POKUD JE TO ODPAD DOVEZENÝ FIRMOU ,na dokladu uvede
>>>>výkupčí cenu výkupní, s poznámkou , že tato cena je
>>>>bez
>>>>DPH. Firmám nesmí VÝKUPČÍ VYPLATI T HOTOVOST.
>>>>POVINNOSTÍ DODAVATELE je na základě dokladu o
>>>>převzetí
>>>>odpadu,vystavit fakturu.Pokud není plátcem DPH, je to
>>>>doklad konečný a pokud je plátce DPH nárokuje si
>>>>20%DPH
>>>>k této ceně výkupní.
>>>
>>>Podívala jsem se na stánky několika výkupen. Nikde
>>>nemají uvedeno, že jsou jiné výkupní ceny pro
>>>obyvatelstvo a jiné pro firmy. Nebo jiné pro plátce a
>>>jiné pro
>Právě proto, že nemohou mít jinou cenu pro neplátce a
>pro plátce. V konečné fázi podle Vás ale jinou cenu
>mají.Když vystavíte DD jako plátce DPH , tak se vám
>výkupní cena sníží o to DPH, takže v konečné fázi prodáte
> za míň. DD pošlete na odběratelskou firmu a ta se
>jenom směje, že na Vás vydělala dalších 20%
Paní V. Chtěla bych uvést větu, kterou jsem napssala v jedné odpovědi na správnou míru, a kterou jsem nějak nedopsala. Firmám ani FO nesmí výkupčí vyplatit hotovost ( a to je ten dodatek)za určitý druh kovového odpadu, který je jmenovitě uveden v zákoně
jinak zákon o odpadech § 18- povinnosti při sběru a výkupu odpadu
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
18. 10. 2010 15:02
Vedu DE, FO, jsem plátce DPH. Odevzdal jsem kovový odpad firmě a obdržel jsem za to Kč. Avšak doklad je bez DPH - je to dobře? Děkuji za radu.