Dobrý den, jsem začátečník a naléhavě prosím o radu. Jedná se mi o úřadem nařízenou opravu hráze rybníka. Při tom byla jílem zesílená samotná hráz, vyměněno potrubí v odtoku stavidla, které bylo dosud dřevěné a nově je betonové a ještě zabetonované, provedena drenáž z trubek pod hrází a navezen štěrk. Dle projektu je cena odhadnuta na 750.000,- Kč. Jde o technické zhodnocení, nebo by šlo ponechat jako oprava, když v projektové dokumentaci je specifikováno, že se jedná o opravu? Případně dát do TZ pouze náklady na vyměnu potrubí a ostatní jako oprava? Jak se bude účtovat v DE nyní a až bude celá práce hotová? Opravy do režijních výdajů, TZ do nedaňových výdajů s odpočtem DPH a potom? Mockrát děkuji za odpověď
Re: technické zhodnocení, nebo oprava?
Záměna materiálu není TZ (např místo dřevěného okna dáte plastové stále se jedná o opravu), rozhodující je, zda se Vám změnily technické parametry hráze -pokud ano pak bych vše účtovala jako TZ.
18. 10. 2010 16:58
Dobrý den,
jsem začátečník a naléhavě prosím o radu. Jedná se mi o úřadem nařízenou opravu hráze rybníka. Při tom byla jílem zesílená samotná hráz, vyměněno potrubí v odtoku stavidla, které bylo dosud dřevěné a nově je betonové a ještě zabetonované, provedena drenáž z trubek pod hrází a navezen štěrk. Dle projektu je cena odhadnuta na 750.000,- Kč.
Jde o technické zhodnocení, nebo by šlo ponechat jako oprava, když v projektové dokumentaci je specifikováno, že se jedná o opravu? Případně dát do TZ pouze náklady na vyměnu potrubí a ostatní jako oprava?
Jak se bude účtovat v DE nyní a až bude celá práce hotová?
Opravy do režijních výdajů, TZ do nedaňových výdajů s odpočtem DPH a potom?
Mockrát děkuji za odpověď