Potvrzení o zdanitelných příjmech

• (neregistrovaný)

18. 10. 2010 20:57

Dostala jsem výpověď dle § 52 c), můj pracovní poměr končí 31.10.2010. Chtěla jsem, aby mně účetní ke dni výstupu připravila mimo jiných dokladů i potvrzení o zdanitelných příjmech,což odmítla, že daňové přiznání na FÚ podá sama. Jde ale o to, že mám ještě dohodu o provedení práce ve Společenství vlastníků a zde pobírám příjem 6.000,- Kč za rok. Musím podávat daňové přiznání ? Účetní mně řekla, že když je to příjem do 6.000,- Kč, tak se daňové přiznání nemusí podávat. Paní, která nám dělá účetnictví pro Společenství vlastníků zase tvrdí že ano. Prosím poraďte.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 10. 2010 21:55

Blanka0001 (neregistrovaný)

Re: potvrzení o zdanitelných příjmech
      No podle mě, by Vám ta Vaše účetní to potvrzení měla vystavit, protože třeba nastoupíte do nového zaměstnání a tam by Vám to přiznání měli udělat, vždycky poslední zaměstnavatel v tom roce a jinak z těch 6000 se platí daň, tak si můžete udělat na konci roku přiznání, asi Vám i něco vrátí, protože zálohy se zaokrouhlujou vždycky nahoru, pokud to dělali všechno správně. Ale počkejte ještě na další názor, protože jsem začátečnice.

• 18. 10. 2010 22:37

V (neregistrovaný)

Požádejte si písemně, žádost si nechte v práci potvrdit. Účetní může vystavit potvrzení až po zpracování Vaší poslední mzdy.
      Většinou se předává ve výplatním termínu.

• 19. 10. 2010 10:33

Kara (neregistrovaný)

Ano, je to tak. Na požádání je myslím do 10 dnů povinna vystavit potvrzení o zdanit. příjmech. Ovšem až po zpracování posledních mezd, což v den ukončení Vašeho prac. poměru asi nebude. Vy jste povinna podat přiznání, protože máte současně 2 zaměstnavatele, kteří odvádějí zálohovou dań.

• 19. 10. 2010 7:11

M. (neregistrovaný)

Účetní nemůže za vás nic podávat proti Vaší vůli a ještě k tomu daňové přiznání. Pošlete ji k šípku a odvolejte se na § 38j odst. 3 zákona o daních z příjmů - "Na žádost poplatníka je plátce daně povinen za období, za které byla vyplácena nebo zúčtována mzda, vystavit nejpozději do deseti dnů od podání žádosti doklad o souhrnných údajích uvedených ve mzdovém listě, které jsou rozhodné pro výpočet základu daně, daně, záloh a pro poskytnutí slevy na dani podle § 35ba a daňového zvýhodnění. Kopii vystaveného dokladu plátce uschová." - to je "potvrzení o zdanitelných příjmech".
      Nicméně ke dni výstupu Vám to nepřipraví - až po zúčtování poslední mzdy.

• 19. 10. 2010 13:58

Káťa (neregistrovaný)

Moc děkuji za radu. Počkám do 15.11.2010 a pak jí písemně požádám o vystavení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).