Re: Neomluvená absence
Čekali jste příliš dlouho - měli jste čekat nejdéle do výplaty. Tu jste mu, předpokládám, už poslali...Ano, při neomluvené absenci musíte odvést ZP z min. mzdy (8000/31)*počet dnů neomluvené absence - a z toho 13,5 %. Nevím,jak to z něj teď budete dolovat...
Výplatu bere hotově a má ji stále u nás, takže to by neměl být problém, jen nevím jestli mu můžu sama vzít z výplaty za zaří peníze, které dluží na ZP za říjen? Nebo mám počkat až přijde a sam mi to zaplatí z té výplaty? A ZP se počítá za každý den v měsíci? Ne jen za pracovní dny?
pokud již máte okamž. zruš. PP uzavřené, tak spočítejte mzdu za říjen, sražte MVZ celých 13,5% ZP zam-ci, takže bude mít k výplatě mínusovou částku (ZP se platí za kalendářní dny!!)
pokud máte ještě výplatu za září, potom z ní odečtete tento dluh (za říjnovou výplatu) a zbytek odešlete na jeho adresu
Napište mu, že s ním z důvodů neomluvené absence v těch a těch dnech rušíte PP podle §55 1b) ke dni převzetí. Vyzvěte ho,ať si přijde do pokladny pro výplatu za září a až přijde, musíte mu spočítat, kolik dluží na ZP za říjen a rovnou mu je z té záříjové výplaty seberete (resp. zaplatí vám je). Jinak to z něj nedostanete. ZP musíte z min. odvést za každý den v měsíci, kdy trval PP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 10. 2010 11:25
Dobrý den,
řešíme problém se zaměstnancem. Posledního září řekl, že končí a odešel a do dnešního dne nepřišla výpověď a už se neozval. To znamená, že od 1.10. mu píšeme "áčka", čekali jsme že se ještě ozve. Nyní bychom mu chtěli pracovní poměr ukončit pro hrubé porušení prac. kázně. Ale při čtení diskusí jsem se dočetla o srážení zdravotního pojištění 13,5% a chěla jsem se na tohle více informovat. Jak budu vypočítavat, nepracoval v říjnu vůbec a nevím z jaké částky tohle vypočíst? A jak vypočet zavedu do programu? (money S3)
Ještě jsem s tím nesetkala, děkuji za odpovědi.