Re: výpověď při nezaplacení výplaty
Pracovní poměr můžete okamžitě zrušit, pokud zaměstnavatel nevyplatil celou nebo část mzdy ani 15 dnů ode dne splatnosti. Den splatnosti je poslední den v měsíci. Např. mzda za září je splatná nejpozději 30. října. Pokud ji nezaplatí ani 15. listopadu, pak nejdříve 16. listopadu můžete prac. poměr okamžitě zrušit s nárokem na odstupné.
dotaz zní na výpověď, takže výpověď můžete dát kdykoliv (2 měs. lhůta), není nárok na odstupné
něco ale jiného je, pokud zam-tel neplatí nebo platí jen část mzdy, pak zam-ec může okamžitě zrušit PP (tedy, pokud jsou splněny podmínky, končíte ten den, kdy předáte okamž. zruš. PP - kopii si nechte podepsat) dle § 56b) Zák. pr. (pozor na § 141 odst. 1)
Z dotazu soudím, že LenaK se v tom nevyzná - viz její "výpověď bez 2 měsíční výpovědní doby" - a že měla na mysli právě to okamžité zrušení. Ale je fakt, že se tady opakuje pořád, že výpověď je něco jiného než zrušení, ovšem pak zas napíše někdo nový a zas to tak nesmyslně nazve...
víte, nic ve zlém, ale většina zde odpovídajících má nějaký vztah k zákoníku práce, ale mohu Vás ubezpečit, že naprostá většina běžných lidí nemá s odpuštěním o tomto zákonu ani páru. Z doslechu znají některé informace, které se šíří tichou poštou a to je vše. A týká se to i vysokoškolsky vzdělůaných lidí. Zrovna nedávno jsem se nestačil divit, jak moji kolegové mají naivní představy o vztazích mezi zaměstnavatelem a zaměstnanci.
To, že se to tady píše pravidelně nic neznamená, protože se sem dostává celá řada lidí zcela náhodně a samozřejmě je nějaká historie pranic nezajímá.
Mám stejnou zkušenost, ono je pro dost lidí problém i vyplnit prohlášení poplatníka, natož aby někdy četli něco ze zákoníku práce (ani to vzdělání s tím opravdu nesouvisí). Já znám i takové, kteří jsou přesvědčeni, že zam-tel z jejich mzdy žádné další pojistné neodvádí nebo že mají nárok vybrat si dovolenou dle své potřeby. Škoda mluvit a psát...
To máte pravdu, ale je věc každého, zda se o zákoník práce bude zajímat nebo ne. Pokud ne, tak nevím, proč by pak měl být litován, že naletěl, protože byl líný si zákoník práce aspoň přečíst. Když si někdo nepřečte třeba návod k pračce a pokazí ji, taky je to jeho vina. Stejně tak i se zákoníkem práce.
Jako obhajobu to nevnímám, jen jako věcný popis podle mě zoufalého stavu povědomí zaměstnanců o nečem, co je pro ně stěžejní a jak píšete, velmi se jim tato neznalost může vymstít. Po této diskuzi si jistě dá tazatelka pozor na správná slova. Bohužel někomu nevysvětlíte, že nejde o slovíčkaření a ještě se na vás bude mračit, protože "z něj děláte blbce". Je zajímavé a pro mě nepochopitelné, že většina zaměstnanců nemá ani potřebu znát základní pravidla "hry", která je v podstatě jejich obživou.
neměla jsem svůj příspěvek pod co "vpíchnout", proto to vyšlo pod Váš, ale myslela jsem to všeobeně, aby si lidé dávali pozor, co jak píší nebo co podepisují
a názor, že si zde někteří hrajeme na slovíčka, ten se zde, bohužel, objevuje velmi často (a praxe dává za pravdu, že právě ta "slovíčka" kolikrát rozhodují v neprospěch dotazovaného)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
19. 10. 2010 12:56
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jak je to s výpovědí při neplacení výplaty.
např: výplatní termín máme 10. v měsíci
Četla jsem, že pokud zaměstnavatel nezaplatí do 14.dní výplatu, že zaměstnanec může odejít bez 2.měsíční výpodědní doby, je to tak?
A ještě jedna otázečka. pokud zaměstnavatel pošle do 14. dní od výplatního termínu jen část výplaty může se také odejít bez 2.měsíční výpovědní doby nebo tady je to již posuzováno, že něco poslal?
Díky za odpověď