Důchodce na dohodu

• (neregistrovaný)

19. 10. 2010 13:58

Dobrý den, jsem OSVČ-elektrikář. Chtěl bych si vzít jednoho důchodce na dohodu o provedení práce (bude mi provádět kontroly FVE) Jednalo by se cca o 10 hodin za měsíc v částce cca 1000-2000 Kč. Zatím jsem vyzjistil toto: Dohoda 15 % daň - srážková do 5000 Kč. Pokud mu dám podepsat růžové prohlášení (k tomu bych se přikláněl), mohu mu dát slevu na poplatníka a pak vlastně při těchto nízkých částkách (hrubá odměna=čistá odměna) RZD na konci roku by nebylo třeba dělat, protože by tento důchodce vlastně nikdy žádnou daň neplatil. Musím se přihlásit k zálohové dani? A poté na konci roku podat Vyúčtování daně ze závislé činosti, kde by byly samé nuly? Prosím o kontrolu toho, co jsem vyzjistil, zda takto mohu udělat a zda není někde nějaký problém. (u důchodce-neplyne z toho pro něj něco?)

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 10. 2010 14:07

Kara (neregistrovaný)

Re: důchodce na dohodu
      Píšete do dobře. Pokud nemá prohlášení podepsané jinde, podepíše u Vás a dáte mu slevu na poplatníka. Dań pak z uvedené odměny vyjde nulová. Na FÚ se ale přihlásit musíte jako plátce daně ze závislé činnosti (zálohová daň) a vyúčtování bude nulové. On sám přiznání podávat nebude (ani by to nemělo smysl), pokud ovšem není povinen z nějakých jiných důvodů podat (třeba pronajímá dům apod.). Pokud by měl letos nějaké příjmy, ze kterých mu byla zálohová dań srážena, tak by se mu také vyplatilo přiznání podat nebo by Vás mohl požádat o zúčtování a všechny nebo část daní by mu mohla být vrácena.

• 19. 10. 2010 21:03

Honza1 (neregistrovaný)

moc Vám děkuji ....myslím, že žádné jiné příjmy kromě důchodu mít nebude, ale upozorním ho na to a případně RZD mu udělám. Ještě jednou moc díky.

• 20. 10. 2010 9:11

xy5

pokud nebude platit žádnou zálohu na daň, tak je nesmysl RZD dělat (stejně nic nedostane)
      ale Vy budete muset na zač. příštího roku vyplnit tiskopis a předat na FÚ

• 21. 10. 2010 11:01

Honza1 (neregistrovaný)

díky, je mi jasné, že RZD nebude asi třeba dělat, pokud nebude platit žádnou daň, psal jsem "případně" - nedokážu úplně dopředu odhadnout jaké mu budu vyplácet částky.

díky a hezký den

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).