Re: důchodce na dohodu
Píšete do dobře. Pokud nemá prohlášení podepsané jinde, podepíše u Vás a dáte mu slevu na poplatníka. Dań pak z uvedené odměny vyjde nulová. Na FÚ se ale přihlásit musíte jako plátce daně ze závislé činnosti (zálohová daň) a vyúčtování bude nulové. On sám přiznání podávat nebude (ani by to nemělo smysl), pokud ovšem není povinen z nějakých jiných důvodů podat (třeba pronajímá dům apod.). Pokud by měl letos nějaké příjmy, ze kterých mu byla zálohová dań srážena, tak by se mu také vyplatilo přiznání podat nebo by Vás mohl požádat o zúčtování a všechny nebo část daní by mu mohla být vrácena.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 10. 2010 13:58
Dobrý den, jsem OSVČ-elektrikář. Chtěl bych si vzít jednoho důchodce na dohodu o provedení práce (bude mi provádět kontroly FVE) Jednalo by se cca o 10 hodin za měsíc v částce cca 1000-2000 Kč. Zatím jsem vyzjistil toto: Dohoda 15 % daň - srážková do 5000 Kč. Pokud mu dám podepsat růžové prohlášení (k tomu bych se přikláněl), mohu mu dát slevu na poplatníka a pak vlastně při těchto nízkých částkách (hrubá odměna=čistá odměna) RZD na konci roku by nebylo třeba dělat, protože by tento důchodce vlastně nikdy žádnou daň neplatil. Musím se přihlásit k zálohové dani? A poté na konci roku podat Vyúčtování daně ze závislé činosti, kde by byly samé nuly? Prosím o kontrolu toho, co jsem vyzjistil, zda takto mohu udělat a zda není někde nějaký problém. (u důchodce-neplyne z toho pro něj něco?)