Re: RD na 2 roky, ale zůstanu doma do 3
opravdu jste zam-tele požádala o rodič. dovolenou do 2 let dítěte? Nepletete si to s rodič. příspěvkem - že jste na kontaktním místě zvolila variantu dvouletou?
Pokud jste po MD nekontaktovala zam-tele a nezažádala o rodič. dovolenou do 2 let dítěte, pak Vás automaticky vedou na rodič. dovolené do 3 let dítěte a i kdybyste chtěla dříve nastoupit, tak zam-tel není povinen Vám to umožnit.
Požádala jste zam-tele o čerpání dovolené ihned po MD?
Aha, děkuji Vám moc za vysvětlení. Se zaměstnavatelem jsme byli ústně domluvení, že nastoupím za 2 roky do zaměstnání (počítala jsem s tím, že dítě bude hlídat babička). Babička má ale zdravotní problémy a jesle u nás nejsou a dítě mi vezmou do školky až v jeho 3 letech (pokud budu mít vůbec to štěstí)., na kontaktním místě jsem zvolila rodičovskou dovolenou do 2 let. Zaměstnavatel to chápe. Vám děkuji
pokud jste měla požádáno u zam-tele o RD do 2 let, tak nyní podejte opět písemnou žádost, že žádáte o prodloužení čerpání RD do 3 let dítěte (viz § 196 Zp)
této žádosti musí vyhovět, ZP (ani SP) platit nebudete - jste nadále v kat., za kterou je plátcem ZP stát (dítě nesmí být umístěno v předškolním zařízením nad dobu danou zákonem)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 10. 2010 8:01
Dobrý den,
moc prosím o radu. Zvolila jsem si rodičovskou dovolenou do 2 let věku dítěte, ale nemohu nyní nastoupit zpět do práce z rodinných důvodů. Chci se domluvit se zaměstnavatelem na neplaceném volnu do 3 roků věku dítěte, nebudu již tedy dostávat žádný rodičovský příspěvek, ale jak to bude se zdravotním a sociálním pojištěním? Moc prosím o radu, abych se nevědomky nedostala do nějakých dluhů na pojištění. Děkuji